Na hlavný obsah

Ceny bytov pokračujú v poklese, najvýraznejšie klesli na strednom a východnom Slovensku

Naopak, priemerná cena domov sa zvýšila.

Ceny bytov pokračujú v poklese, najvýraznejšie klesli na strednom a východnom Slovensku
Ilustračná snímka bytovky. Foto: TASR/Adriána Hudecová

V druhom štvrťroku 2023 poklesli ceny nehnuteľností na bývanie o 2,3 percenta v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom. Medziročné tempo rastu sa dostalo do záporných čísel, dosahuje hodnotu -6,5 percenta. Priemerná cena sa medzi štvrťrokmi znížila o 58 eur na 2 498 eur za štvorcový meter. V utorok (1. 8.) o tom informovala Národná banka Slovenska (NBS).

Ceny bytov pokračujú v poklese, ich priemerná cena dosiahla hodnotu 2 711 eur za štvorcový meter, čo zodpovedá medzištvrťročnému poklesu o tri percentá. Ide o medziročný pokles o -8 percent.

Priemerná cena domov sa v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom zvýšila 0,7 percenta na úroveň 1 944 eur za štvorcový meter. Medziročne však ceny domov klesli o -2,1 percenta.

Ceny klesali vo väčšine krajov

Výraznejší cenový pokles zaznamenala NBS na strednom a východnom Slovensku. „Ceny nehnuteľností v druhom štvrťroku klesali vo väčšine krajov. Výnimkou je Nitriansky kraj, kde ceny mierne vzrástli (+1,3 percenta oproti minulému štvrťroku), zatiaľ čo v Trnavskom stagnovali. Ceny klesli výrazne v Prešovskom (5,1 percenta), Košickom (4,9 percenta), Trenčianskom (4,6 percenta) a Žilinskom kraji (štyri percentá),“ uviedol analytik NBS Roman Vrbovský.

Za aktuálnym vývojom v Prešovskom kraji stojí najmä pokračujúci pokles cien bytov v okrese Poprad. V Košickom kraji prispeli výrazne k poklesu priemernej ceny okresy Košice I a II,
v Trenčianskom a Žilinskom kraji okresy krajských miest, pričom vo všetkých prípadoch išlo najmä o ceny bytov. Ceny domov rástli predovšetkým v Nitrianskom kraji.

Najvýraznejší medzimesačný pokles cien nastal medzi aprílom a májom. V porovnaní s cenovým vrcholom v júli minulého roka sú v súčasnosti nehnuteľnosti lacnejšie o deväť percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika