Na hlavný obsah

Exminister zahraničných vecí Ivan Korčok bude kandidovať v prezidentských voľbách

Oznámil to na tlačovej konferencii.

Exminister zahraničných vecí Ivan Korčok bude kandidovať v prezidentských voľbách
Exminister zahraničných vecí Ivan Korčok. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok sa bude uchádzať o post hlavy štátu v prezidentských voľbách 2024. Potvrdil to na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici. Kandidovať bude ako občiansky kandidát, pričom začína so zberom potrebných 15-tisíc podpisov. Od predvolebnej kampane politických strán sa chce dištancovať.

Korčok zdôraznil, že s prezidentskou kampaňou 30. augustom ešte nezačína, ide len o jeho oznámenie kandidatúry. „Mojím hlavným cieľom a ambíciou je pomôcť Slovensku. V prípade, že uspejem, budem sa snažiť o to v kandidatúre, chcel by som niesť spoluzodpovednosť za to, ako naša krajina napreduje, aká je jej budúcnosť – nie je mi to ľahostajné,“ uviedol v úvode.

Súčasná hlava štátu Zuzana Čaputová sa rozhodla v ďalších prezidentských voľbách nekandidovať. Jej päťročný mandát uplynie v roku 2024, kedy sa budú konať voľby. Ak by sa Čaputová rozhodla opäť kandidovať, Korčok by sa o post hlavy štátu neuchádzal. Prácu súčasnej hlavy štátu si váži, pričom zastáva podobné hodnoty a východiská, avšak v niektorých veciach zastáva iný názor. Dodal, že jej podporu by si vážil.

Podľa prieskumu agentúry Focus, ktorý zverejnila televíziu Markíza na začiatku júla 2023, má bývalý diplomat v prezidentských voľbách šancu uspieť. Prieskum mu nameral druhý najvyšší volebný potenciál – 34 percent. Viac mal len šéf strany Hlas-SD Peter Pellegrini – 41 percent. Volebný potenciál ukazuje, aký veľký okruh voličov by osobnosti v prípade kandidatúry mohli osloviť. Ide o ľudí, ktorí buď povedali, že by daného kandidáta určite volili alebo by jeho voľbu zvažovali.

Peter Pellegrini zatiaľ neprezradil, či sa bude chcieť uchádzať o post hlavy štátu. Jeho prípadný záujem kandidovať nezachytil ani Korčok, ktorý vníma skôr jeho premiérsku ambíciu.

Kandidatúru už oznámil ďalší exšéf diplomacie Ján Kubiš, pričom rovnako začal so zberom podpisov. Podľa vyššie spomenutého prieskumu jeho volebný potenciál dosahuje 13 percent.

Ústava SR hovorí, že kandidátov na prezidenta môže navrhnúť najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania, ktorí majú právo voliť do NR SR, a to na základe petície. Podpísať ju musí najmenej 15-tisíc občanov. Návrhy na voľbu sa odovzdávajú predsedovi parlamentu najneskôr do 21 dní od vyhlásenia volieb.

K oznamu o kandidatúre Ivana Korčoka v prezidentských voľbách 2024 sa vyjadrili aj niektoré politické strany.

Reakciám sa vo večernom spravodajstve venovala aj redaktorka RTVS Katarína Wildová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko