Na hlavný obsah

Federálna porota USA odhlasovala trest smrti pre útočníka, ktorý v synagóge zabil jedenásť ľudí

Útok sa stal v októbri 2018.

Federálna porota USA odhlasovala trest smrti pre útočníka, ktorý v synagóge zabil jedenásť ľudí
Vľavo synagóga v Pittsburghu, v ktorej Robert Bowers (vpravo) v októbri 2018 zabil 11 ľudí. Foto: SITA/AP/koláž RTVS

Americká federálna porota vyhovela žiadosti žalobcov a jednomyseľne rozhodla, že Robert Bowers, ktorý v októbri 2018 v synagóge v Pittsburghu zabil 11 ľudí, si zaslúži trest smrti. Ďalších siedmich ľudí Bowers zranil, vrátane piatich policajtov, ktorí prišli na miesto činu. Išlo o najhorší antisemitský útok v histórii USA. Informuje o tom portál BBC.

Žalobcovia na procese trvali na nutnosti trestu smrti, pretože teraz 50-ročný páchateľ naďalej prejavoval nenávisť voči židom a nevyjadril nijakú ľútosť. Jeho obhajoba tvrdila, že trpí problémami duševného zdravia, ktoré spôsobujú, že má o židoch bludné predstavy. Podľa stredajšieho (2. 8.) rozhodnutia poroty však obhajoba nepreukázala, že útočník má duševnú poruchu.

Očakáva sa, že súd formálne vynesie rozsudok vo štvrtok (3. 8.). Ide o prvé rozhodnutie poroty o uložení trestu smrti počas funkčného obdobia amerického prezidenta Joea Bidena. Väčšina príbuzných ľudí, ktorí pri útoku zomreli, podporila trest smrti, ale niektorí vyjadrili nesúhlas.

Séria fotografií jedenástich obetí Roberta Bowersa.
Séria fotografií jedenástich obetí Roberta Bowersa.Foto: SITA/AP

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet