Na hlavný obsah

Hlásiť výskyt medveďa cez mobilnú aplikáciu. Na Slovensku to bude o chvíľu realitou

Štátni ochranári vyvíjajú aplikáciu v spolupráci s envirorezortom.

Hlásiť výskyt medveďa cez mobilnú aplikáciu. Na Slovensku to bude o chvíľu realitou
Ilustračná snímka medveďa hnedého. Foto: RTVS

Slováci budú môcť hlásiť výskyt medveďa už aj cez mobilnú aplikáciu. Štátni ochranári ju vyvíjajú v spolupráci s ministerstvom životného prostredia. Poľovníci aplikáciu kritizujú. Podľa nich pomôže pytliakom.

Aplikácia prinesie informácie o medveďoch, ale aj dôležité kontakty. Napríklad na zásahový tím medveďa alebo tiesňové linky. Užívateľ tiež môže označiť výskyt medveďa.

„Do blízkosti niekoľkých kilometrov, keď s tým mobilom dôjdete, tak vlastne vám zobrazí asi polhodinu staré údaje, že či tam niekde vo vašom okolí zistili výskyt medveďa. Tak by mala prísť nejaká notifikácia, že pozor bol tu medveď,“ vysvetlil riaditeľ sekcie projektov Štátnej ochrany prírody SR Michal Adamec.

Na aplikáciu vyčlenili 65-tisíc eur v rámci projektu z operačného programu životného prostredia. Podľa envirorezortu pomôže znížiť riziko stretu s medveďom. „Kombinácia práve vzdelania, konkrétnych preventívnych krokov a, samozrejme, aj informácií o pobyte medveďa je jednou z ciest, ako znižovať potenciálne kolízie,“ uviedol hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák.

Téme sa venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Poľovníci s aplikáciou nesúhlasia

Podľa poľovníkov je to zbytočná investícia a neprinesie žiadne relevantné informácie o výskyte medveďa na Slovensku. „Nevidíme v tom nejaký zmysel. Bude to toľko informácií a toľko údajov, ktoré môžu byť niekoľko znásobené. Medvedia stopa môže prechádzať veľkým územím a toho istého medveďa môže hlásiť viacero ľudí, takže tam bude veľmi veľa aj zmätočných informácií,“ povedal viceprezident Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák.

Štátna ochrana prírody plánuje všetky nahlásené údaje kontrolovať. „Je tam podmienka, že vždy, keď niekto bude nahlasovať nejaký údaj, musí k tomu pridať fotku alebo nejaký popis. To znamená, že budú u nás mať experti k tomu prístup a mali by tie dáta online verifikovať,“ vysvetlil Adamec.

Aplikáciu dokončia v októbri tohto roka. Dostupná bude pre všetky mobilné platformy,

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko