Na hlavný obsah

Na Hornej Nitre opäť útočil medveď. Záhrady miestnych navštevuje pravidelne, tentokrát sa dostal k ovciam

Dve smrteľne zranil a jednu odvliekol.

Na Hornej Nitre opäť útočil medveď. Záhrady miestnych navštevuje pravidelne, tentokrát sa dostal k ovciam
Ilustračná snímka medveďa hnedého. Foto: RTVS

V obci Tužina v okrese Prievidza chodí medveď pravidelne do záhrad. Ničí včelíny a zabíja ovce. Tentokrát sa dostal aj k ovciam, ktoré boli za plotom.

Do záhrady Michala Bačika zavítala šelma v noci. Zachytila ju fotopasca. „Ovce boli zavreté vnútri, ku ktorým sa medveď dostal. Pokúšal sa o to z viacerých strán. Z jednej strany mu to vyšlo. To bol neskutočný buchot. Psy štekali,“ priblížil chovateľ oviec z obce Tužina Michal Bačik.

Medveďa zahnali petardou. Stihol však dve ovce smrteľne poraniť a jednu odvliekol. „V priebehu polroka ide o šiesty raz, čo sa nám zopakovala tá situácia, že medveď napadol včelstvo alebo ovce. Pri každom strete vyhlasujeme v miestnom rozhlase, aby si občania dávali pozor. Už to nechcú počúvať, sú v ohrození vo svojich záhradách, vo svojich domoch,“ povedal starosta obce Tužina Miroslav Dzina.

Medveďovi, ktorý pravidelne navštevuje záhrady obyvateľov obce Tužina, sa venovala redaktorka RTVS Miriam Dobrotová:

„V okolí obce Tužina evidujeme škody spôsobené medveďom aj na včelstvách a ovocných drevinách. Aktuálne sme na mieste nainštalovali špeciálne plašiace zariadenie, ktoré dokáže efektívne odradiť medveďa od priblíženia sa,“ uviedla hovorkyňa Štátnej ochrany prírody SR Kristína Bocková.

Zásahový tím pre medveďa hnedého spolu s políciou monitorujú nielen obec Tužina, ale aj okolité dediny. V neďalekom Kľačne už v júni zastrelili šelmu, ktorá zabila ovce chované v záhrade pri rodinnom dome.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny