Na hlavný obsah

Na obnovu chýbali komplexné riešenia, tvrdí riaditeľ štátneho podniku, ktorý spravuje odvodňovacie kanály

Absolútnou prioritou je zadržanie vody v krajine.

Na obnovu chýbali komplexné riešenia, tvrdí riaditeľ štátneho podniku, ktorý spravuje odvodňovacie kanály
Vľavo riaditeľ štátneho podniku Hydromeliorácie Marián Šulák, vpravo prázdny odvodňovací kanál. Foto: koláž RTVS

Od čias socializmu, kedy boli na Slovensku odvodňovacie kanály vybudované, sa zmenila ich priorita. Zatiaľ čo v minulosti bolo ich úlohou chrániť polia pred záplavami, klimatická zmena ukazuje, že v súčasnosti treba vodu v krajine skôr zadržovať, ako sa jej zbavovať.

„Funkcia kanálov, ktorá sa v minulosti dávala do popredia, už nebude našou prioritou. Zadržanie vody v krajine je absolútnou prioritou. Bez dostatku vody je prakticky každé sucho veľkým rizikom či už pre poľnohospodárov, divú zver alebo biotopy,“ vysvetlil riaditeľ štátneho podniku Hydromeliorácie, ktorý tieto odvodňovacie kanály spravuje, Marián Šulák.

Nevýhodný projekt

Obnoviť staré odvodňovacie kanály mal byť revolučný projekt bývalého ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka, Gabriely Matečnej, neskôr aj Samuela Vlčana. Viac ako o pozitívnych výsledkoch sme však počuli o predražených zmluvách.

V roku 2021 naposledy pokračoval v rozbehnutom projekte ministerstva pôdohospodárstva za približne 30 miliónov eur exminister Vlčan.

V rámci projektu sa mala obnoviť sieť necelých 300 kilometrov odvodňovacích kanálov na území Slovenska. Štátny podnik má však podľa riaditeľa Šuláka v správe rozlohu 5,5 tisíca kilometrov kanálov. Projekt sa podľa neho nebude realizovať. Štátny podnik pripravil nový súbor komplexných opatrení.

Pozrite si celý rozhovor redaktorky RTVS Barbory Šišolákovej s riaditeľom štátneho podniku Hydromeliorácie Mariánom Šulákom:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko