Na hlavný obsah

Manchester City získal premiérovo Superpohár po triumfe nad Sevillou

O víťazovi musel rozhodnúť jedenástkový rozstrel.

Manchester City získal premiérovo Superpohár po triumfe nad Sevillou
Futbalisti Manchestru City pózujú s trofejou po triumfe v zápase o Superpohár UEFA Manchester City - FC Sevilla, Foto: TASR/AP

Futbalisti Manchestru City získali prvýkrát v histórii Superpohár UEFA. Úradujúci šampióni Ligy majstrov zdolali v stredu na štadióne Karaiskakis v Pireu víťaza Európskej ligy FC Sevilla v jedenástkovom rozstrele 5:4. V riadnom hracom čase sa duel skončil 1:1.

V úvode mali dve šance hráči anglického majstra, ale do vedenia sa dostala Sevilla, keď sa v 25. minúte presadil marocký útočník Youssef En-Nesyri.

Ten mal ďalšie dve veľké možnosti v druhom polčase, no stroskotal na brankárovi Edersonovi. O vyrovnanie sa postaral po hodine hry taktiež hlavou Cole Plamer. V rozstrele premenili jedenástky všetci hráči City i prví štyria Sevilly, no piaty Nemanja Gudelj trafil len do brvna.

Vlani túto trofej získal Real Madrid po triumfe nad Eintrachtom Frankfurt 2:0. Španielske kluby sú v doterajšej štatistike víťazov najúspešnejšie v Európe – Superpohár získali 16-krát (Barcelona a Real Madrid po 5, Atletico Madrid 3, Valencia 2, Sevilla 1).

Manchester City – FC Sevilla 1:1 (0:1) – 5:4 v rozstrele

Góly: 63. Palmer – 25. En-Nesyri. Rozhodovali: Letexier – Mugnier, Rahmouni (všetci Fr.), ŽK: Bade, Lamela, Sanchez, 29.207 divákov.

Manchester City: Ederson – Walker, Akanji, Gvardiol, Ake -Kovačič, Rodri – Palmer (85. Alvarez), Foden, Grealish – Haaland

FC Sevilla: Bounou – Navas (83. Montiel), Bade, Gudelj, Acuna – Jordan, Rakitič – Ocampos, Torres (74. Sanchez), Lamela (90.+3 Suso) – En-Nesyri (90.+3 Mir)

I. polčas

V úvode duelu si hráči i fanúšikovia uctili minútou ticha fanúšika AEK Atény, ktorého minulý týždeň dobodali na smrť pri potýčke s priaznivcami Dinama Záhreb pred zápasom predkola Ligy majstrov. Prvú vážnejšiu šancu si vytvorili hráči víťaza LM, ktorí prvýkrát nastúpili v základe s novou posilou obrancom Joškom Gvardiolom.

V 8. minúte sa po Fodenovom rohu dostal k lopte Ake a musel zasiahnuť brankár Sevilly Bounou. Ten zneškodnil aj strelu Grealisha zo 17. minúty. Španielsky tím sa dostal do prvej vážnejšej príležitosti v 25. minúte a hneď z toho bol gól. Acuna odcentroval z ľavej strany a En-Nesyri sa presadil hlavou medzi dvoma stopérmi.

Andalúzania mali ďalšiu možnosť po polhodine hry, ale Lamelova strela z prvej letela mimo. V závere polčasu zvýšili Angličania nápor, no do šancí sa nedostali.


II. polčas

Do druhej časti vstúpili lepšia hráči Sevilly a po piatich minútach mohol ich náskok zvýšiť opäť En-Nesyri, ale zakončil len do padajúceho Edersona. Favorit sa dočkal po hodine hry, keď si na Rodriho center z ľavej strany nabehol do šestnástky Palmer a hlavou vyrovnal – 1:1.

Sevilla však mohla ísť ihneď opäť do vedenia, do tretice bol vo veľkej príležitosti marocký útočník En-Nesyri, no anglický tím zachránil znovu Ederson, ktorý včas vybehol. V závere stupňoval tlak Manchester City a rozhodnúť mohol Ake, center Fodena poslal hlavou od zeme na bránku, ale Bounou vyrazil.

Duel tak dospel do rozstrelu, v ktorom v piatej sérii nepremenil svoj pokus Gudelj a City tak premenilo prvú účasť v Superpohári na zisk trofeje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport