Na hlavný obsah

Miesto, kde sa stretávajú rómske rodiny, polial agresívnou chemikáliou. Prípad vyšetruje NAKA

Neskôr jednej zo žien strekol do tváre slzný sprej.

Miesto, kde sa stretávajú rómske rodiny, polial agresívnou chemikáliou. Prípad vyšetruje NAKA
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Miesto, kde sa stretávajú rómske rodiny, polial zatiaľ neznámy páchateľ agresívnou chemikáliou. Neskôr tam jednej zo žien strekol do tváre slzotvorný sprej. Kričal pri tom rasistické heslá namierené proti rómskej komunite. Prípad vyšetruje polícia.

Na schodíkoch v jednom z dunajskostredských sídlisk sa desať žien s deťmi stretáva pravidelne. Monika nám ukazuje červené fľaky, s akými sa odtiaľ minulý týždeň všetci vrátili. „Dvojročné dievčatko dostalo aj horúčku, antibiotiká nezaberajú, lekári nevedia, čo to je,“ povedala poškodená Monika.

Na druhý deň uvidela jedna zo žien ako betón, kde sedávajú, postrekuje muž v ochrannom odeve. Najprv si mysleli, že ide o bežnú dezinfekciu. „Hovorili sme, že mohli vyložiť nejakú tabuľu, že sa tam nemá sedieť. Na druhý deň ho však videla zase, tak sa išla spýtať, prečo to robí. A on začal kričať a nadávať do cigáňov,“ priblížila.

Keď si žena chcela páchateľa na dôkaz odfotiť, zaútočil na ňu a do tváre jej nastriekal slzný sprej. Skončila v nemocnici. Miesto, kde sa matky s deťmi stretávajú, hasiči vyčistili, no pozostatky po chemikálii vidno stále. Čo presne sem páchateľ vylial, je predmetom vyšetrovania.

Prípadu sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Prípad vyšetruje NAKA

„Polícia v Dunajskej Strede začala vo veci trestné stíhanie pre prečin výtržníctva. Bolo rozhodnuté o postúpení veci príslušnému útvaru Prezídia Policajného zboru (PZ), a to z dôvodu, že skutok bol spáchaný z osobitného motívu,“ vysvetlila hovorkyňa krajského riaditeľstva PZ v Trnave Zlatica Antalová.

„Je to veľmi smutná udalosť, ktorá sa deje práve dnes, keď si pripomíname obete holokaustu. Keď človek k človeku bol veľmi krutý len pre to, že iným spôsobom žije alebo má inú farbu pleti. Okamžite to treba hlásiť ako trestný čin, trest za prejav nenávisti treba veľmi dôsledne vyšetriť,“ povedal splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ján Hero.

Polícia potvrdila, že prípad prevzala Národná kriminálna agentúra. Monika priznala, že od incidentu sa s kamarátkami už nestretli. „Bojím sa, neodvážim sa ísť do mesta. Stále sa ma syn pýta, či to urobili preto, že sme Rómovia. Čo mu mám na to povedať? Každý nám bude ubližovať, lebo sme Rómovia?“ pýta sa poškodená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny