Na hlavný obsah

Agropotravinári ušetria na odvodoch za svojich zamestnancov. Má to zastaviť zdražovanie a znížiť ceny potravín

Novela zákona získala podporu naprieč politickým spektrom.

Agropotravinári ušetria na odvodoch za svojich zamestnancov. Má to zastaviť zdražovanie a znížiť ceny potravín
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Agropotravinári ušetria na odvodoch za svojich zamestnancov. Pol roka budú za nich odvádzať do Sociálnej poisťovne menej peňazí. Schválili to poslanci Národnej rady (NR) SR. Podľa predkladateľov to má zastaviť zdražovanie a znížiť ceny potravín. Podľa výrobcov nad zlacňovaním zatiaľ neuvažujú.

Pekári, mäsiari, mliekari, tiež chovatelia dobytka, ošípaných a hydiny. Aj títo producenti zaplatia na odvodoch za zamestnancov menej. Novelu zákona z dielne Smeru-SD podporili poslanci naprieč politickým spektrom, s výnimkou poslancov z SaS.

„Odpúšťame zamestnávateľom v poľnohospodárstve a potravinárstve do výšky minimálnej mzdy Sociálne poistenie. Výška minimálnej mzdy je 700 eur. Dotýka sa to zhruba 33-tisíc zamestnancov. Vplyv na štátny rozpočet je 34 miliónov eur,“ uviedol poslanec Richard Takáč (Smer-SD).

„Je to jednoznačne nesystémové opatrenie, ktoré pomôže možno niektorým odvetviam, pretože je to selektívne vymedzené. To považujem za ešte aj pozitívnu diskrimináciu. Tie ostatné odvetvia si povedia, prečo oni nemôžu mať rovnako odpustenie odvodov,“ uviedla poslankyňa Jarmila Halgašová (SaS).

Téme sa venovali redaktori RTVS Vladimír Amrich a Jana Obrancová:

Vo vybraných agropotravinárskych sektoroch totiž oproti iným za každého zamestnanca zaplatí zamestnávateľ na odvodoch mesačne menej asi o 170 eur, pričom Sociálna poisťovňa na nich bude prihliadať, akoby odvody zaplatili.

„Zvýhodnenie tejto skupiny považujeme za nesystémové riešenie v systéme sociálneho poistenia. Navyše je sporné, či toto opatrenie bude mať skutočne vplyv na výšku cien potravín,“ uviedla Konfederácie odborových zväzov Martina Némethová.

Potravinári novelu zákona vítajú

Podľa poslanca Takáča je to krok, ktorý pomôže tomu, že poľnohospodári a potravinári nebudú zvyšovať tlak a tlačiť na zvyšovanie cien. Potravinári novelu zákona vítajú. Cena práce mnohým narástla aj po nedávnom rozmrazení príplatkov za prácu v noci či cez víkend. O prepisovaní cenoviek nadol však zatiaľ nehovoria.

„Naše náklady sa čiastočne kompenzujú. Táto novela neprinesie zníženie cien potravín, spôsobí to efekt, že ceny potravín nebudú rásť,“ vysvetlil riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.

„V rámci štátov EÚ patrí Slovensko medzi krajiny s najvyšším daňovo-odvodovým zaťažením. Do budúcna by sme uvítali, keby sa otvoril dialóg na tému reformy,“ priblížila riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.

Cenami základných potravín sa čoskoro bude zrejme zaoberať aj ministerstvo financií. Parlament schválil aj návrh novely zákona o cenách, ktorá mu ukladá povinnosť urobiť analýzu ich cenového vývoja a v prípade potreby navrhnúť dočasné opatrenia. Schválené novely musí ešte podpísať prezidentka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika