Na hlavný obsah

Podnikatelia majú problémy s vyplácaním dotácií. Hrozí, že budú prepúšťať

Sú pripravení spojiť sa a spoločne vycestovať do Bratislavy.

Podnikatelia majú problémy s vyplácaním dotácií. Hrozí, že budú prepúšťať
Na snímke ceduľa na ministerstve práce. Foto: RTVS

Nesystematické platby či zdĺhavé administratívne procesy. Podnikatelia zo stredného Slovenska majú problémy s vyplácaním peňazí z eurofondov. Cez podporené projekty zamestnali ľudí – ich výplaty a odvody však stále platia z vlastných zdrojov.

Pán Dušan sa vlani prihlásil do výzvy ministerstva práce z operačného programu „Ľudské zdroje”. Od februára zamestnal ľudí, ktorých mal z projektu zaplatiť. Dodnes však dostal len jednu zálohovú platbu.

„V polovici apríla nejakých 40-tisíc eur, ale aj to sme už museli hradiť z toho spätné platby. Čo sme mali finančné prostriedky, tak sme hradili niečo zo svojich peňazí,“ hovorí podnikateľ Dušan Ďubek.

Problémom s vyplácaním dotácií sa v reportáži venoval redaktor RTVS Alexander Ernest:

Podobne je na tom aj pán Miroslav, ktorý zamestnal ľudí vo svojej stavebnej firme. Rovnako dostal len jednu platbu. Zároveň už tretí mesiac čaká na refundáciu peňazí za február a marec.

„Ktorú vlastne, keď nevyplatíme, tak nám nepríde ďalšia zálohová platba. Hej, automaticky. Ono je to tak komplikované, že už ani človek sám sa v tom nevyzná poriadne,“ uviedol podnikateľ Miroslav Melicherčík.

Rezort práce tvrdí, že finančnú kontrolu žiadostí o platbu vykonáva pravidelne. „V rámci tohto procesu môže dochádzať k občasnému prekračovaniu stanovených lehôt. Predovšetkým ide o nadmernú záťaž na zamestnancov. Ďalšiu administratívnu záťaž pre zamestnancov predstavuje nadmerná chybovosť predložených žiadostí,“ priblížila hovorkyňa Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Kristínka Korenková.

Firmy hradia výplaty z vlastných zdrojov

Firmy tak musia hradiť výplaty aj odvody z vlastných zdrojov, hrozí aj prepúšťanie zamestnancov. Ministerstvo práce dodáva, že o týchto problémoch vedomosť nemá.

„Na ministerstvo práce sa neobrátil žiadny prijímateľ s takýmto problémom,“ tvrdí Korenková.

„Znovu sme kontaktovali, aby sa nejak urýchľovali tie platby –napísali sme e-mail, aby nám dali nejaké vyjadrenie,“ hovorí podnikateľ Ďubek.

„Už dnes je to o tom, že podnikáme v iných veciach, ktorými musíme dotovať vyslovene dotácie od štátu, ktoré nám mali pomôcť,“ upozorňuje podnikateľ Melicherčík.

Podnikatelia sú pripravení spojiť sa a spoločne vycestovať do Bratislavy. Situáciu plánujú riešiť diskusiou priamo na ministerstve práce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko