Na hlavný obsah

Pokiaľ Hlas nepríde v kampani s niečím zásadnejším, jeho preferencie budú naďalej klesať, myslí si analytik

Vychádza z výsledkov exkluzívneho prieskumu MEDIAN SK pre RTVS.

Pokiaľ Hlas nepríde v kampani s niečím zásadnejším, jeho preferencie budú naďalej klesať, myslí si analytik
Analytik MEDIAN SK (vľavo) očakáva ďalšie klesanie Hlasu Petra Pellegriniho (vpravo). Foto: RTVS, TASR/Jaroslav Novák

Slováci sú stále viac rozhodnutí, že v predčasných parlamentných voľbách 2023 pôjdu voliť. Kým na jeseň naznačovali prieskumy volebnú účasť okolo 60 percent, v auguste je to takmer o desať percent viac. Podľa exkluzívneho prieskumu MEDIAN SK pre RTVS to zhodnotil analytik agentúry Michal Mislovič.

Na popredných priečkach sa toho ani v augustovom volebnom modeli veľa nezmenilo. V preferenciách naďalej vedie opozičný Smer-SD Roberta Fica, za ním je mimoparlamentné Progresívne Slovensko Michala Šimečku. Tretie miesto však tentokrát Hlas-SD Petra Pellegriniho zdieľa s hnutím Republika, a teda klesajúci trend v jeho preferenciách pokračuje.

Analytik Mislovič predpokladá, že klesajúci trend v preferenciách Hlasu vychádza pravdepodobne zo straty voličského jadra tejto strany. Početnosť tejto skupiny voličov je diametrálne nižšia, než bola na prelome rokov, kedy pellegriniovci figurovali v preferenciách na druhom mieste a ich volebné jadro bolo porovnateľné so Smerom.

Pokles mohol zapríčiniť aj odsun bývalých voličov Smeru. Analytik vychádza z faktu, že opozičnú stranu Roberta Fica na prelome rokov podporovali najmä voliči vo veku nad 60 rokov. V súčasnosti ju podporujú aj voliči nad 40, respektíve nad 50 rokov.

"Hlas postupne prichádza o preferencie na úkor svojich jadrových voličov. Prepad strany Hlas ďalej vysvetľuje fakt, že kým ešte nedávno sme sa bavili o tom, že až polovica voličov, ktorí plánujú voliť Hlas, sú bývalí voliči strany Smer. Dnes to už neplatí. Už ide o maximálne štvrtinu, skôr pätinu voličov strany," vysvetlil Mislovič.

Dodal, že väčšina voličov Pellegriniho strany sú osoby, ktoré sa minulých volieb nezúčastnili. Dá sa predpokladať, že potenciálni podporovatelia, ktorí v minulosti k voľbám nešli, tak neurobia ani tentokrát. "Pokiaľ strana Hlas nepríde v kampani s niečím zásadnejším, ten pokles bude naďalej pokračovať," skonštatoval analytik Mislovič.

I keď Hlas môže podľa analytika MEDIAN SK klesnúť v preferenciách až na štvrté miesto, pripomína, že Pellegriniho strana má stále vysoký volebný potenciál na úrovni viac ako 20 percent. Veľké množstvo voličov sa totiž nerozhodlo, komu odovzdajú vo voľbách svoj hlas.

"Môžeme očakávať, že tento rok budeme opäť svedkami toho, že až v posledných dvoch týždňoch budeme vidieť definitívnejšie to, ako budú tie karty vo finále rozdané," dodal Mislovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko