Na hlavný obsah

Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin zahynul pri páde lietadla, oznámili to ruské úrady

Špekuluje sa o zostrelení či výbuchu na palube.

Šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin a jeden z veliteľov jeho žoldnierov Dmitrij Utkin boli na palube súkromného lietadla, ktoré v stredu (23. 8.) havarovalo v ruskej Tverskej oblasti. Podľa agentúry TASS to večer uviedla ruská federálna agentúra pre leteckú dopravu Rosaviacija. Ruské úrady predtým informovali, že nikto z cestujúcich na palube pád stroja neprežil.

Telegramový kanál Grey Zone, ktorý sa so šéfom vagnerovcov spája, rovnako oznámil, že je Prigožin mŕtvy. Grey Zone zverejnil nielen informáciu o úmrtí Prigožina, ale tiež veliteľa žoldnierskej skupiny a niekdajšieho pracovníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Dmitrija Utkina. U oboch zhodne napísal, že zomreli v dôsledku činov „zradcov Ruska“.

Po páde lietadla zomrelo všetkých sedem cestujúcich a traja členovia posádky, príčina pádu lietadla je predmetom vyšetrovania. Kremeľ ani ruské ministerstvo obrany do polnoci záležitosť nekomentovali.

Lietadlo podľa ministerstva pre mimoriadne záležitosti spadlo pri dedine Kuženkino na severozápade Tverskej oblasti, zhruba na pol cesty medzi Moskvou a Petrohradom. Záchranné zložky podľa agentúry RIA Novosti uviedli, že zatiaľ na mieste našli telá ôsmich osôb. Lietadlo, ktoré v tom čase bolo vo vzduchu necelú polhodinu, začalo po náraze do zeme horieť.

„Súkromné lietadlo Embraer Legacy na trase z Moskvy do Petrohradu sa zrútilo blízko dediny Kuženkino v Tverskej oblasti. Na palube bolo desať ľudí vrátane troch členov posádky. Na základe prvých informácií zahynuli všetci na palube,“ uviedlo na platforme Telegram ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Moderátorka Xenija Sobčaková na sociálnej sieti uviedla, že havarované lietadlo zrejme patrilo práve Prigožinovi.

Ruskojazyčný server BBC napísal, že šéf wagnerovcov vlastní stroj Embraer Legacy 600 s označením RA-02795 a podľa serveru Flightradar lietadlo s týmto číslom v stredu popoludní vzlietlo z Moskvy. Okolo 15.11 h sa potom stratilo z radaru nad Tverskou oblasťou vo výške 8 500 metrov.

Špekulácie o zostrelení či výbuchu na palube

Jednou z verzií dnešnej havárie, o ktorej sa široko diskutuje na sociálnych sieťach a v médiách, je podľa BBC možnosť zostrelenia lietadla. Ruskí vyšetrovatelia podľa zdrojov teraz preverujú všetky scenáre, vrátane chyby pilota, technických problémov a vonkajších vplyvov, čo je podľa BBC štandardný postup.

Hlavným argumentom zástancov verzie o zostrelení je spôsob, akým lietadlo padalo k zemi, a poničenie na troskách havarovaného stroja. Protilietadlové strely podľa BBC zanechávajú malé otvory po úlomkoch strely, na videách zverejnených na sociálnych sieťach možno ale takéto detaily len ťažko rozoznať.

Na základe záberov padajúceho lietadla sa tiež zdá, že lietadlo pred dopadom na zem nehorelo – stroje zasiahnuté protilietadlovou strelou pritom často zachvátia plameňmi, píše BBC.

Pádu lietadla sa venovala aj spravodajská redakcia RTVS. K situácii sa pre RTVS vyjadril aj bezpečnostný analytik Radoslav Bránik:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet