Na hlavný obsah

Požiare v Grécku zúria už 11 dní, stále sa ich nedarí dostať pod kontrolu a stále silnejú

Bojuje s nimi 500 hasičov.

Požiare v Grécku zúria už 11 dní, stále sa ich nedarí dostať pod kontrolu a stále silnejú
Požiare v Grécku páchajú rozsiahle škody. Foto: TASR/AP

Požiar na severovýchode Grécka nie je ani po 11 dňoch pod kontrolou. V pondelok (28. 8.) ešte zosilnel a teraz s ním bojuje 500 hasičov vrátane tých zo zahraničia, informovala v utorok (29. 8.) agentúra AP. Na mieste sú aj hasiči z Česka. Grécka vláda bude rokovať o pomoci oblastiam zničeným požiarmi.

Podľa posledných údajov únijného systému Copernicus požiare na severovýchode Grécka zničili do pondelkovej polnoci zhruba 800 kilometrov štvorcových lesov a polí. V posledných dňoch je situácia najhoršia v oblasti pri tureckej hranici a v národnom parku Dadia. Minulý týždeň tam zahynulo v súvislosti s požiarmi 20 ľudí.

Na mieste od pondelka zasahuje skoro 500 hasičov, ktorým zo vzduchu pomáha desať vrtuľníkov a lietadiel. Na mieste sú okrem iného aj hasiči zo zahraničia vrátane Česka. „Situácia v Grécku nie je stále jednoduchá a požiare nie sú plne pod kontrolou,“ uviedla hovorkyňa českých hasičov Martina Götzová.

Horí stále tiež pri Aténach v národnom parku Parnitha či v strednom Grécku. Vláda premiéra Kyriakosa Mitsotakisa v utorok prerokuje opatrenia na pomoc regiónom zasiahnutým požiarmi. Situáciou sa bude tento týždeň zaoberať aj parlament. V piatok (25. 8.) Mitsotakis navštívi ostrov Rhodos, kde silné požiare zúrili v júli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet