Na hlavný obsah

Životy dospievajúcich zmenila pandémia aj vysoké životné náklady, vyplýva z prieskumu

Ich prioritou je získať dobré vzdelanie a prácu.

Životy dospievajúcich zmenila pandémia aj vysoké životné náklady, vyplýva z prieskumu
Ilustračná snímka mladých mužov pracujúcich na počítači. Foto: Unsplash

Získať dobré vzdelanie a prácu sú najdôležitejšie ciele detí, dospievajúcich a mladých ľudí vo veku 10 až 24 rokov na celom svete. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, o ktorom informoval denník The Guardian. Podľa denníka odpovede ovplyvnila najmä pandémia, rastúca kríza životných nákladov a globálne otepľovanie.

Viac ako 700 000 ľudí sa pýtali, čo by zlepšilo ich pocit pohody. Približne 40 percent respondentov uviedlo vzdelanie a prácu. Asi 21 percent hovorilo o bezpečnosti a ďalších 16 percent spomenulo dobré zdravie a výživu.

Takmer polovica respondentov (47,2 percenta) bola vo veku 15 až 19 rokov. Viac ako dve tretiny (68,8 percenta) pochádzali z Afriky a viac ako štvrtina (27,5 percenta) z juhovýchodnej Ázie, väčšinou z Indie.

Viac mladých ľudí ako kedykoľvek predtým

Nezisková organizácia Partnerstvo pre zdravie matiek, novorodencov a detí (PMNCH), ktorá prieskum realizuje, dúfa, že sa jej podarí získať názory aspoň jedného milióna mladých ľudí pred začiatkom globálneho fóra v októbri.

Výsledky prieskumu „poukazujú na to, do akej miery je svet, v ktorom mladí ľudia žijú, ovplyvnený obavami o finančné zabezpečenie a potrebou zručností“, uviedla výkonná riaditeľka PMNCH Helga Fogstadová.

Na svete žije viac mladých ľudí ako kedykoľvek predtým. Mnohí z dnešných 1,8 miliardy mladých ľudí však nedosahujú svoj plný potenciál. A to z dôvodu, že existujúce právne predpisy a investície nezodpovedajú ich potrebám, uviedla PMNCH.

Z dôvodu zatvorenia škôl v krajinách s nízkymi a strednými príjmami počas pandémie až 70 percent desaťročných detí nebude schopných čítať alebo porozumieť jednoduchému textu do roku 2022, pričom pred rokom 2020 to bolo 53 percent, uviedla organizácia.

Mladým treba načúvať

Prieskum sa uskutočňuje prostredníctvom osobných rozhovorov a aplikácie WhatsApp. Vykonávajú ich mladí ľudia, ktorí absolvovali špeciálne školenie.

Dvadsaťjedenročná Blessing Alimsová získala viac ako 3 000 odpovedí v meste Calabar na juhovýchode Nigérie. „Pri prijímaní rozhodnutí je nevyhnutné načúvať mladým ľuďom. Môžu prispieť novými nápadmi, inovatívnymi riešeniami a rôznymi pohľadmi, ktoré môžu pomôcť riešiť zložité výzvy a formovať inkluzívnejšie a udržateľnejšie výsledky,“ povedala. „Zapojenie mladých ľudí nám umožní ovplyvniť rozhodnutia, ktoré ovplyvňujú naše životy a našu budúcnosť,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet