Na hlavný obsah

Prvá európska krajina zavrela svoje veľvyslanectvo v Moskve

Ide o reakciu na ruskú agresiu na Ukrajine.

Prvá európska krajina zavrela svoje veľvyslanectvo v Moskve
Islandské veľvyslanectvo v Moskve. Foto: government.is

Island v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine v utorok (1. 8.) uzavrel svoje veľvyslanectvo v Moskve. Je to prvá európska krajina, ktorá tak urobila pre ruskú agresiu, uviedla agentúra AFP. Island však krok nepovažuje za prerušenie diplomatických vzťahov s Ruskom. Ruská diplomacia tento krok už skôr kritizovala.

Island uzavretie svojho veľvyslanectva oznámil v júni. Vtedy ministerka zahraničia Thórdís Gylfadóttirová uviedla, že súčasné podmienky neumožňujú islandským diplomatom ďalej pôsobiť v Rusku.

Pre vojnu na Ukrajine sú vzťahy s Ruskom na historickom minime. Malej ostrovnej krajine, ktorá má len dve desiatky veľvyslanectiev vo svete, tak nedáva zmysel ďalej udržiavať v prevádzke zastupiteľský úrad v ruskej metropole.

„Keď to podmienky umožnia, Island prednostne obnoví aktivity svojho veľvyslanectva v Moskve,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v Reykjavíku. Island mal svoju ambasádu v Moskve od roku 1944 s prestávkou v rokoch 1951 až 1953.

V júni ruské ministerstvo zahraničia označilo uzavretie islandského veľvyslanectva za protiruské podujatie a sľúbilo „zodpovedajúcu reakciu“. Podľa Moskvy rozhodnutie ničí bilaterálne vzťahy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet