Na hlavný obsah

Slovensko dostane od Švajčiarska 46 miliónov eur, peniaze majú slúžiť na rozvoj krajiny

Podporí sa nimi aj hospodársky rast.

Slovensko dostane od Švajčiarska 46 miliónov eur, peniaze majú slúžiť na rozvoj krajiny
Na snímke budova Národnej rady švajčiarska. Foto: TASR/Jakub Kotian

Slovensko dostane od Švajčiarska príspevok vo výške 44,2 milióna švajčiarskych frankov (46 miliónov eur). Vyplýva to z návrhu na uzavretie rámcovej dohody medzi vládou Slovenskej republiky a Švajčiarskou federálnou radou o implementácii druhého švajčiarskeho príspevku vybraným členským štátom Európskej únie (EÚ) na zníženie hospodárskych a sociálnych rozdielov v rámci EÚ, ktorý v stredu (9. 8.) schválila vláda.

Ide o východiskový dokument, ktorý zakladá práva a povinnosti Slovenska a Švajčiarska pri implementácii druhého švajčiarskeho príspevku. Indikatívna výška príspevku 44,2 milióna CHF predstavuje 85 percent celkovej alokácie druhého švajčiarskeho príspevku. Povinné národné spolufinancovanie predstavuje 15 percent k uvedenej sume.

„Celkovým cieľom Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce je prispieť k znižovaniu hospodárskych a sociálnych rozdielov v rámci Európskej únie (EÚ) a v rámci Slovenska, nadviazanie a ďalšie posilňovanie bilaterálnych vzťahov medzi Švajčiarskom a EÚ a jej členskými štátmi,“ uvádza sa vo vlastnom materiáli.

Viacúčelový príspevok

Krajiny vyberú podporné opatrenia, ktoré prispejú k dosiahnutie celkového cieľa. Opatrenia majú prispieť aspoň jednému z piatich cieľov druhého švajčiarskeho príspevku.

Cieľmi sú napríklad podpora hospodárskeho rastu a sociálneho dialógu či zníženie nezamestnanosti. Programom sa má tiež podporiť integrácia, zlepšiť riadenie migrácie, zvýšiť verejná bezpečnosť a ochrana. Ďalšími cieľmi sú tiež ochrana životného prostredia a klímy, posilňovanie sociálnych systémov či občianska angažovanosť a transparentnosť.

Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Peter Balík musel na základe uznesenia vlády z mája tohto roka k systému riadenia druhého Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce zabezpečiť realizáciu toho programu. Preto predložil rámcovú dohodu na rokovanie vlády.

Materiál predložil do medzirezortného pripomienkového konania v skrátenej forme. A to od 4. do 11. júla 2023 vzhľadom na naliehavosť jeho schválenia na úrovni vlády pred jej podpisom. Uvádza sa to v predkladacej správe. Podpis rámcovej dohody naplánovali na 19. septembra tohto roka.

Za dosiahnutie cieľov Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce, ako aj za jeho implementáciu v súlade s rámcovou dohodou bude mať zodpovednosť Národná koordinačná jednotka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika