Na hlavný obsah

Aby bol U. S. Steel zelenší, potrebuje viac peňazí. Príspevok štátu vo výške 300 miliónov eur nestačí

Peniaze chcú získať z iných zdrojov.

Aby bol U. S. Steel zelenší, potrebuje viac peňazí. Príspevok štátu vo výške 300 miliónov eur nestačí
U. S. Steel Košice. Foto: RTVS

Stovky miliónov, ktoré získal košický U. S. Steel na modernizáciu, zostávajú zatiaľ iba na papieri. Čas na ich čerpanie sa pritom kráti. Americký majiteľ na obnovu fabriky potrebuje výrazne viac peňazí. Podnik je najväčším znečisťovateľom ovzdušia v krajine.

Košický U. S. Steel bude zelenší, ak vymení dve vysoké pece, ktoré spaľujú koks za oblúkové – elektrické. Štát firme s investíciou pomôže. Z plánu obnovy jej odklepol 300 miliónov eur.

„Ide o prvý z niekoľkých krokov nutných na dôkladné zváženie potenciálnej investície do dekarbonizácie,“ uviedol Ján Bača, hovorca U. S. Steel Košice začiatkom júna.

Modernizácii U. S. Steel sa v reportáži venoval redaktor RTVS Anton Gbur:

Huta je so schválenými peniazmi spokojná, no nestačia jej. Nové pece by mali stáť viac ako jeden a pol miliardy eur. Američania ich z vlastného vrecka príliš platiť neplánujú. Chcú získať ďalšie zdroje, napríklad z modernizačného fondu, v ktorom je 750 miliónov. Koľko je U. S. Steel ochotný dať zo svojho, sme sa nedozvedeli.

„Je to vyslovene vynútená investícia zo strany EÚ, veľmi dôležitá. Ale keď sa na to pozeráte z hľadiska majiteľa, tak vám to neprinesie nič. Tam je dôležitá dohoda medzi vládou a U. S. Steelom, kto koľko zaplatí z tejto investície,“ uviedol odborník na trh s oceľou Peter Kamarás.

Majú ďalšie požiadavky

Fabrika má aj ďalšie požiadavky. Napríklad výhodné ceny elektrickej energie. Ministerstvo hospodárstva na otázku, či U. S. Steelu pomôže, odpovedalo všeobecne.

„Vláda SR si kladie za cieľ smerovať k jasným, predvídateľným a transparentným pravidlám v oblasti trhu s elektrinou a plynom. Pripomíname, že každá pomoc musí byť v súlade s pravidlami štátnej pomoci,“ píše sa v stanovisku rezortu.

Posledné mesiace sa pritom znova skloňuje odchod Američanov z Košíc. Záujem o fabriku údajne prejavili Maďari, aj Česi, no obchod vraj stroskotal. Tristo miliónová dotácia môže znamenať, že si oceliari predaj fabriky napokon rozmyslia alebo naopak, závod bude po investícii pre kupujúcich atraktívnejší.

„Realizácia aktivít projektu sa musí skončiť najneskôr do 31. decembra 2025. V prípade nevyčerpania finančných prostriedkov z tejto výzvy sa zvažuje vyhlásenie novej výzvy, resp. presun prostriedkov do iných priorít. Nateraz však ide o predčasnú otázku,“ dodal hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák.

Firma si môže vybrať, či jej štát peniaze na projekt pošle vopred alebo až po jeho dokončení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika