Na hlavný obsah

Slovensko nakladá s odpadom nehospodárne. Jeho spaľovaním by sa dali vykurovať tisíce domácností

Priveľa odpadu z domácností končí na skládkach.

Slovensko nakladá s odpadom nehospodárne. Jeho spaľovaním by sa dali vykurovať tisíce domácností
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko potrebuje prehodnotiť spôsob, akým narába s komunálnym odpadom. Priveľa odpadu z našich domácností totiž končí na skládkach. V porovnaní s inými krajinami zaostávame najmä v energetickom využívaní odpadov. Napríklad jeho spaľovaním by sa dali vykurovať tisíce domácností.

Na skládkach končia milióny ton odpadu. „U nás sa energeticky zhodnocuje len približne deväť percent odpadu. Skládkuje sa 41 a recykluje sa 49. Čiže na to, aby sme naozaj znížili objem, musíme dobudovať nové zariadenia na energetické zhodnocovanie odpadov,“ spresnil generálny riaditeľ Zväzu odpadového priemyslu Ján Chovanec.

Cieľom je znížiť objem komunálneho odpadu, ktorý skončí na skládkach, pod desať percent do roku 2035. Budovanie zariadení na ich energetické zhodnocovanie naráža na nevôľu obyvateľov aj inštitúcií.

Téme energetického zhodnocovania odpadu sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Vladimír Amrich:

„Na začiatku je tam určitý tlak obyvateľstva, ktoré má na Slovensku proti odpadovej infraštruktúre zásadný problém. Musí tu zohrať určitú rolu aj štát, ktorý bude vysvetľovať, mať určité kampane,“ vysvetlil Chovanec.

Z hľadiska životného prostredia je najvhodnejšie udržať suroviny, ktoré sa už raz vyťažili, v hospodárskom kolobehu čo najdlhšie.

„Pri skládkovaní zdroje vlastne zaskládkujem a v podstate ich znehodnocujem a už nič ďalej sa nedeje. V prípade energetického zhodnocovania ich síce mením na energiu prípadne ešte teplo, ale na druhej strane mi pôvodné suroviny v podstate unikajú komínom,“ priblížila envirokonzultantka Petra Cséfalvayová.

Najlepší odpad = žiadny odpad

Na Slovensku máme dve zariadenia na energetické využitie odpadov, a to v Košiciach a v Bratislave. V hlavnom meste zásobuje takzvané ZEVO zhruba päťtisíc domácností teplom a tiež dodáva elektrinu do siete.

„Najlepší odpad je ten, ktorý nikdy nevznikne. Čiže predchádzajme odpadom, ak môžeme. Ak už nemôžeme, tak všetko, čo môžeme, zrecyklujme. Myslím, že na tom sa absolútne všetci zhodneme,“ hovorí generálny riaditeľ Odvozu a likvidácie odpadu Ivan Sokáč.

Dodáva, že stále však existuje veľmi veľa odpadu, ktorý nevieme nijako inak spracovať. „Pre tento odpad nie je momentálne lepšie využitie ako energetické zhodnotenie. Tým, že tento odpad energeticky zhodnotíme, tak šetríme obrovské množstvo emisií, ktoré by vznikali spaľovaním plynu,“ doplnil Sokáč.

Podľa analýzy Zväzu odpadového priemyslu by sme pri súčasnom trende kapacity skládok na Slovensku vyčerpali už približne do konca roku 2026.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika