Na hlavný obsah

Slovensko príde o desiatky až stovky miliónov z eurofondov, nečerpáme ich správne

A to aj napriek snahám úradníckej vlády.

Slovensko príde o desiatky až stovky miliónov z eurofondov, nečerpáme ich správne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Naša krajina nedokáže vyčerpať do konca tohto roka približne 400 miliónov z eurofondov. Aby sa rovnaká situácia nezopakovala aj v budúcnosti, hľadali zástupcovia poverenej vlády a samospráv riešenia. Stretli sa na Považí.

Telocvičňa pri základnej škole v obci Košeca neďaleko Ilavy je plná trhlín. Ich veľkosť musia pravidelne monitorovať a zapisovať, pri väčšej odchýlke ju zatvoria. Samospráva sa snaží na obnovu budovy získať niekoľko rokov dotácie, no márne.

„Je v havarijnom stave od roku 2008. Niekoľko žiadostí na riešenie havarijných situácií cez ministerstvo školstva dopadli negatívne, nedostali sme zdroje na opravu,“ priblížil starosta Košece Radomír Brtáň.

Toto je len jeden z konkrétnych príkladov, v akom stave je čerpanie eurofondov na Slovensku. Starostovia nám neraz ukázali plnú kartotéku prípravných projektov, ktoré sa do reálnych výsledkov nepreniesli.

Čerpaniu eurofondov sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Dominika Kusá:

Hoci sa úradnícka vláda snaží zefektívniť čerpanie eurofondov, už teraz sa vie, že naša krajina príde o desiatky až stovky miliónov eur.

„Čo sme urobili, sme výrazne zrýchlili čerpanie z predchádzajúceho obdobia. Identifikovali sme riziká v objeme 800 miliónov, že by mohlo prepadnúť. Mojím cieľom je, aby to bolo menej ako polovica,“ uviedol premiér Ľudovít Ódor.

Dôvody nečerpania peňazí hľadali zástupcovia vlády a miest a obcí na Považí. Dohodli sa na väčšej spolupráci, zároveň podľa nich treba uľahčiť administratívu a kontrolné procesy. „Je dôležité, aby sme výzvy nepripravovali zo zeleného stola v Bratislave, ale v spolupráci s regiónmi,“ zdôraznil minister investícií Peter Balík.

Či príde k zlepšeniu, preverí až nové programové obdobie. Do roku 2027 máme k dispozícii takmer 13 miliárd eur. Zatiaľ vyhlásili šesť výziev.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika