Na hlavný obsah

Smer naďalej vo vedení, trojkoalícia OĽANO aj SaS pred bránami NR SR, ukázal prieskum NMS

Hlas podľa modelu naďalej klesá.

Smer naďalej vo vedení, trojkoalícia OĽANO aj SaS pred bránami NR SR, ukázal prieskum NMS
Národná rada SR. Foto: RTVS

Prvý augustový volebný model ukázal, že strana Smer-SD naďalej vedie v preferenciách voličov. Progresívne Slovensko (PS), ktoré eviduje nárast volebných preferencií, figuruje na druhom mieste. Prieskum agentúry NMS Market Research pre denník SME potvrdil aj pokračujúce prepadávanie sa strany Petra Pellegriniho Hlas-SD.

Aktuálne najsilnejšiu stranu, ktorej predsedá Robert Fico, by v auguste volilo 23,3 percenta voličov. PS Michala Šimečku by získalo 17 percent, Hlas-SD by podporilo svojím hlasom v parlamentných voľbách 11,5 percenta opýtaných.

Štvrté miesto obsadilo hnutie Republika s podporou 7,5 percenta voličov. I keď by trojkoalícu OĽANO, Kresťanskej únie a strany Za ľudí volilo 6,3 percenta voličov, na kreslá v parlamente by jej to nepostačovalo. Takáto koalícia totiž potrebuje vo voľbách do Národnej rady (NR) SR aspoň sedem percent hlasov.

Na piatom mieste, ak by sa voľby konali v auguste, by sa podľa prieskumu NMS umiestnila strana SNS Andreja Danka s podporou šiestich percent voličov. Nasleduje Sme rodina (5,6 percenta) a KDH, ktoré získalo potrebnú päťpercentnú podporu.

Potrebný počet hlasov by podľa volebného modelu nezískala strana Richarda Sulíka SaS. Prieskum jej ukázal len 4,5-percentnú podporu. Pred bránami NR SR by zostali aj Aliancia (3 percentá), ĽSNS (2,8 percenta) či Demokrati (2,6 percenta).

Prieskum vykonávala prostredníctvom online a telefonického dotazníka agentúra NMS Market Research pre denník SME na vzorke 1 416 respondentov od 1. do 7. augusta 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko