Na hlavný obsah

Exkluzívny volebný model pre RTVS: Najlepší líder v čase krízy je podľa ľudí Robert Fico, nasleduje Peter Pellegrini

Na čele krajiny si Fica vie predstaviť 20 percent opýtaných.

Exkluzívny volebný model pre RTVS: Najlepší líder v čase krízy je podľa ľudí Robert Fico, nasleduje Peter Pellegrini
Predseda strany Smer-SD Robert Fico (vľavo) a predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini (vpravo). Foto: TASR/koláž RTVS

Najlepší líder v čase krízy je podľa ľudí Robert Fico. Nasleduje Peter Pellegrini. Vyplýva to z exkluzívneho volebného modelu agentúry Median SK pre RTVS. Predsedu SMERU vidia najčastejšie ľudia aj ako najpravdepodobnejšieho budúceho predsedu vlády.

Ľudia najčastejšie preferujú ako budúceho premiéra predsedu strany Smer-SD. Na čele krajiny si ho vie predstaviť 20 percent opýtaných. Šestnásť percent respondentov preferuje ako predsedu vlády Petra Pellegriniho. S viditeľným rozdielom nasleduje Michal Šimečka a zvyšní lídri.

Len 47 percent voličov Progresívneho Slovenska (PS) si dokonca myslí, že Michal Šimečka by mal stáť na čele krajiny. Až tretina z nich nevie, kto by mal byť po septembrových voľbách predsedom vlády.

Tridsaťštyri percent opýtaných, si myslí, že po predčasných voľbách sa aj naozaj stane premiérom Robert Fico. Ten bude stáť na čele krajiny najmä podľa voličov strán Smeru-SD, Republiky a SNS.

Dvadsaťtri percent ľudí si myslí, že premiérske kreslo získa Peter Pellegrini. Najčastejšie takto odpovedali voliči Hlasu, Progresívneho Slovenska a Sme rodiny. Michala Šimečku vidia na poste premiéra len 4 percentá opýtaných. Ide najmä o voličov Demokratov, PS a SaS. Zvyšných lídrov vidí na stoličke predsedu vlády ešte menej opýtaných.

Najlepší líder v čase kríz je podľa opýtaných Robert Fico. Najviac si to myslia voliči Smeru-SD. Nasleduje Peter Pellegrini, o ktorom si to myslia najmä voliči Hlasu-SD. S výrazným odstupom takto vnímajú ľudia Michala Šimečku. Napríklad Mikuláša Dzurindu uvádzali ako najlepšieho lídra v čase kríz najmä voliči strán Modrí, Most – Híd, ale aj voliči KDH a SaS.

Agentúra Median SK realizovala prieskum na reprezentatívnej vzorke 1 010 respondentov vo veku 18 a viac rokov v termíne od 21. júla do 26. júla 2023.

Téme sa venovali aj Správy RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko