Na hlavný obsah

Štát by mal ľuďom pomôcť s drahšími energiami, nie však plošne. Zhodujú sa na tom R. Sulík a M. Šimečka

Diskutovali spolu v letnom cykle relácie RTVS o 5 minút 12.

Štát by mal ľuďom pomôcť s drahšími energiami, nie však plošne. Zhodujú sa na tom R. Sulík a M. Šimečka
Richard Sulík a Michal Šimečka. Foto: TASR/Jakub Kotian, TASR/Pavel Neubauer

Pomoc pri vyšších cenách energií by nemala byť plošná ale adresná. Dlhodobé dotovanie všetkých domácností štátom je pre slovenskú ekonomiku neudržateľné. Zhodujú sa na tom predseda strany SaS Richard Sulík a predseda hnutia Progresívne Slovensko Michal Šimečka. Diskutovali o tom v letnom cykle relácie RTVS o 5 minút 12.

Regulačný úrad upozorňuje, že napriek tomu, že ceny energií na trhoch medziročne klesli, bez zásahu štátu domácnostiam stále hrozia vyššie faktúry.

Dohoda s elektrárňami

„Pre bežnú domácnosť pri spotrebe okolo 2,5 megawatthodiny za rok to robí 30 až 35 euro za mesiac. Čo sa týka plynu, bolo by to 50 eur za mesiac,“ hovorí predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris.

Tému cien energií a ich regulácie spracovala redaktorka RTVS Katarína Wildová:

Richard Sulík hovorí, že štát musí urýchlene podpísať dohodu so Slovenskými elektrárňami, aby cenu 61 eur za megawatt hodinu pre domácnosti udržal. Dobrou správou podľa neho je, že na budúci rok sa môžu znížiť distribučné poplatky za elektrinu. „Dôjde k výraznému poklesu budúci rok, lebo tam budú konečne odstavené Nováky, štát to dotuje sumou 120 miliónov eur ročne,“ vyjadril sa šéf SaS.

Progresívne Slovensko považovalo zastropovanie cien energií štátom za potrebné. Z dlhodobého hľadiska je to však pre rozpočet neudržateľné. Preto by pomoc mala byť adresnejšia. „Matka, ktorá je sama a má dve deti v garsónke, platí rovnakú elektrinu, prípadne plyn, ako milionári, ktorí majú veľký dom, vykurujú si bazén a majú Teslu,“ poznamenal líder PS Michal Šimečka.

Richard Sulík s adresnou pomocou pri dotáciách súhlasí, no odmieta ľudí deliť na bohatých a chudobných.

Motivácia k šetreniu

„My sme v prípade elektriny navrhovali to, aby 85 percent minuloročnej spotreby alebo spotreby z predošlého roku bolo za tú pôvodnú nízku cenu a 15 percent nech je drahších,“ vyjadril sa Sulík s tým, že by to motivovalo ľudí k šetreniu bez ohľadu na to, či sú chudobní alebo bohatí.

„Súhlasím, že tou druhou stranou mince musí byť aj znižovanie spotreby a energetická efektívnosť. Tam je veľa peňazí aj z plánu obnovy,“ poznamenal Šimečka. Obaja politici sa zhodujú, že Slovensku by v boji s vysokými cenami za elektrinu pomohla aj dostavba 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika