Na hlavný obsah

Výpadky antibiotík a iných liekov: Je to lepšie, nie však ideálne, upozorňuje Štátny ústav na kontrolu liečiv

ŠÚKL denne prijíma rôzne hlásenia o nedostupnosti liekov.

Výpadky antibiotík a iných liekov: Je to lepšie, nie však ideálne, upozorňuje Štátny ústav na kontrolu liečiv
Ilustračná snímka - lieky. Foto: RTVS

Situácia s dostupnosťou liekov proti bolesti či horúčke na Slovensku je už stabilná. K dispozícii sú aj pediatrické liekové formy s obsahom ibuprofenu a paracetamolu. Štátny ústav na kontrolu liečiv však naďalej eviduje výpadky niektorých antibiotík či iných liekov. Uviedla to hovorkyňa ústavu Jana Matiašová.        

„Situácia s dostupnosťou antibiotík je síce lepšia ako na prelome rokov, resp. začiatku roka 2023, stále však na trhu evidujeme vysoké percento antibiotík s prerušenými dodávkami. Výpadky evidujeme aj pri liekoch určených na psychické a neurologické ochorenia. Taktiež evidujeme opakujúce sa krátkodobé výpadky pri liekoch zo skupiny imunoglobulínov,“ ozrejmila.

ŠÚKL zároveň denne prijíma hlásenia o nedostupnosti liekov naprieč všetkými skupinami. „Nevedieme presné štatistiky pre jednotlivé indikačné skupiny/ochorenia. Vo väčšine prípadov je nedostupnosť spôsobená kapacitnými možnosťami výrobných závodov alebo oneskorením dodávok vstupných surovín či obalových materiálov do výrobných miest,“ dodala hovorkyňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko