Na hlavný obsah

Podľa predsedu PS Šimečku je R. Fico paranoidný. Líder SaS Sulík si nemyslí, že opozícia čelí šikane

Polícia podľa nich konala na základe dôkazov.

Podľa predsedu PS Šimečku je R. Fico paranoidný. Líder SaS Sulík si nemyslí, že opozícia čelí šikane
Na snímke zľava predseda PS Michal Šimečka a šéf strany SaS Richard Sulík. Foto: RTVS

Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík verí, že polícia v prípade zadržania policajného exprezidenta Tibora Gašpara konala na základe dôkazov. Zásah Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) nevidí ako účelový – pod vplyvom prebiehajúcej politickej predvolebnej kampane. Uviedol to v nedeľu (13. 8.) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

„Či voľby sú alebo nie sú, to jednoducho nehrá žiadnu rolu. Výkon spravodlivosti má svoje jasné pravidlá, takže chcem veriť, že majú dostatok dôkazov a konajú,“ skonštatoval šéf SaS. Načasovanie a spôsob zadržania bývalého policajného prezidenta, ktorý figuruje na kandidátnej listine Smeru, nevníma ako demonštrovanie policajnej moci, ani ako šikanovanie politickej opozície.

Pozrite si záznam diskusnej relácie O 5 minút 12. Hosťami Mareka Makaru boli predsedovia liberálnych strán:

Postup polície nespochybnil ani šéf strany Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka. Polícia podľa neho koná na základe informácií, ktorými disponuje.

„Je dobré, že polícia koná bez ohľadu na politiku alebo politické kalkulácie, musí konať podľa zákona. Nemôže sa pozerať na to, kedy budú voľby alebo komu to pomôže. Keď má vyšetrovateľ dostatok dôkazov, nazhromaždil výpovede svedkov, musí podľa zákona konať,“ vyjadril sa Šimečka.

Verí, že Slovensko má „konečne“ políciu, ktorá koná podľa zákona a nezávisle. Myslí si, že šéf Smeru Robert Fico vníma prácu polície ako objednávku. Vychádza z tvrdení lídra opozičnej strany, ktorý za zásahom vidí nielen stranu PS, ale aj prezidentku SR Zuzanu Čaputovú či Georgea Sorosa, ako uviedol na tlačových besedách.

Upozornili na prostriedky právneho štátu

Fico na kandidátnu listinu cielene umiestnil ľudí, ktorých v minulosti upodozrievali z trestnej činnosti. Taký môže byť scenár podľa Šimečku. Výnimkou nie je ani Tibor Gašpar, ktorého v minulosti vyšetrovali pre podozrenia z kriminálnych aktivít.

Šéf Smeru upozornil, že v minulosti najvyšší súd rozhodol o porušovaní ľudských práv za nezákonnú väzbu v 15 prípadoch. Podľa Sulíka nesmie dochádzať k takémuto porušovaniu práv obvinených a podozrivých osôb.

„Kým nie sú odsúdení, platí pre nich prezumpcia neviny,“ dodal s tým, že ak k takýmto porušeniam dochádzalo, išlo o chybu a zlyhanie. Poukázal, že na tieto prípady slúži policajná inšpekcia a iné autority. Nasledovať by malo napravenie pochybenia a ospravedlnenie rovnako, ako to bolo v prípade nezákonnej väzby podnikateľa Jaroslava Haščáka.

Šimečka hovorí, že Robert Fico je paranoidný a hovorí o vzbure domácich a zahraničných „tajných síl“ a ich pokusu dostať ho do väzby. Pri pochybeniach sa podľa neho treba oprieť o prostriedky právneho štátu.

Reakcia strany Smer

V súvislosti so zadržaním Tibora Gašpara, ktorého v nedeľu (13.8.) ráno prepustili z policajného zadržania, chystá Smer-SD právne kroky. Podľa strany mali byť porušené jeho základné práva. Poukazuje pritom na spôsob zadržania či neuvedenie jeho dôvodu v stanovenej lehote. Smer sa chce obrátiť aj na Ústavný súd SR.

Líder strany Robert Fico hovorí o hrubom porušení Ústavy SR, ako aj Trestného poriadku. Poukazuje pritom na nečinnosť orgánov činných v trestnom konaní. „Ak je zadržaný obvinený alebo podozrivý, tak ihneď po zadržaní musí byť vypočutý a musí mu byť oznámené, z akých dôvodov bol zadržaný. Zadržaná osoba v tomto prípade môže byť len z dôvodov väzby, keď je predpoklad, že by utekala, páchala ďalšiu trestnú činnosť alebo ovplyvňovala svedkov,“ povedal.

Tiborovi Gašparovi podľa jeho slov od zadržania do prepustenia nikto nepovedal „ani pol slova“ o dôvode väzby. Tvrdí tiež, že polícia od jeho vypočutia nevykonala žiadne úkony. Fico skritizoval aj spôsob jeho zadržania. Podotkol, že Gašpar vždy s políciou spolupracoval aj reagoval na všetky predvolania či obvinenia.

Strana Smer považuje celý proces za zlyhanie vlády. V tejto súvislosti apeluje na premiéra Ľudovíta Ódora, ktorý je v súčasnosti poverený riadením rezortu vnútra, aj na prezidentku SR Zuzanu Čaputovú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko