Na hlavný obsah

Štát dokončuje zmluvu s elektrárňami. Otázne zostáva, ako vláda nastaví pomoc pri plyne

Bez zásahu štátu môžu ceny energií vzrásť o desiatky percent.

Štát dokončuje zmluvu s elektrárňami. Otázne zostáva, ako vláda nastaví pomoc pri plyne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štát dokončuje zmluvu so Slovenskými elektrárňami. Potvrdil to poverený premiér Ľudovít Ódor. Otázne zostáva, ako vláda nastaví pomoc pri plyne. Regulačný úrad upozornil, že bez zásahu štátu vzrastú ceny energií o niekoľko desiatok percent.

Napriek tomu, že ceny energií na trhoch sú v porovnaní s minulým rokom nižšie, stále hrozia domácnostiam vysoké faktúry. „Za predpokladu, že nebudú žiadne mimoriadne opatrenia štátu, tak pre bežnú domácnosť pri tej spotrebe okolo 2,5 megawatthodiny za rok to robí 30 až 35 eur za mesiac. Čo sa týka plynu, tam by to bolo 50 eur za mesiac,“ priblížil predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris.

Politici vyzývajú vládu

Politici vyzývajú úradnícky kabinet, aby prišiel s riešeniami. Nová vláda bude mať totiž len málo času na prijatie opatrení. „Nová vláda, ktorá vznikne po voľbách, sa môže inštalovať v novembri, možno v decembri. Prvé zákony sa budú dať prijať možno v januári, to už bude neskoro,“ povedal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Podľa Richarda Sulíka (SaS) treba konať teraz. „Dôležité je, aby túto cenu vo výške 61 eur za megawatthodinu, aby sme ju dokázali pre domácnosti udržať,“ vysvetlil. „A v druhom rade sa treba zamerať pri plyne na cielenú pomoc,“ doplnil europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko).

„Išli by sme dvoma cestami – buď dotáciami, alebo vratkami. Alebo, samozrejme, zastropovaním cien energií,“ uviedol poslanec Hlasu-SD Erik Tomáš. Podľa Veroniky Remišovej (Za ľudí) by sa pomoc s energiami mala zachovať minimálne dovtedy, kým inflácia na Slovensku neklesne na želateľnú úroveň Európskej centrálnej banky.

Cenám energií sa v reportáži venovala redakcia RTVS a redaktor Ivan Tománek:

Slovenské elektrárne avizujú, že sú pripravené dodávať zvýhodnenú elektrinu pre domácnosti aj na budúci rok. Na ťahu je štát, a teda ministerstvo hospodárstva, aby doladilo detaily. „Robíme všetky kroky k tomu, aby bolo čo najskôr možné podpísať implementačnú zmluvu so štátom,“ uviedla hovorkyňa Slovenských elektrární Oľga Baková.

Podľa povereného ministra hospodárstva Petra Dovhuna prebiehajú technické diskusie. „Vyjadríme sa, keď diskusie ukončíme,“ dodal. „Zatiaľ som nenarazil na niečo, čo by zabránilo tomu, že by sme v tom pokračovali aj v budúcnosti,“ skonštatoval poverený premiér Ľudovít Ódor.

Pomoc nedostane každý

Pri plyne už dosluhujúci kabinet avizoval, že pomoc nedostane každý. Nateraz nejasné zostáva komu štát pomôže a komu nie. „Keď držíme ceny umelo niekde, kde nie sú, tak nikoho nenútime šetriť. Mojou filozofiou je pomáhať tým najchudobnejším, ktorí si to nemôžu dovoliť,“ doplnil premiér.

Ekonómovia varujú, že dlh slovenských verejných financií je vysoký. Namiesto rozdávania peňazí by štát mal šetriť. „Ak prekročíme nejakú rozumnú mieru zadlženia, nikto nám v budúcnosti nebude chcieť požičať. A ak áno, tak za mimoriadne vysoké úroky. Netreba sa zahrávať s ohňom,“ vysvetlil ekonóm Ekonomického ústavu SAV Viliam Páleník.

Poverený premiér pripomína, že úradnícky kabinet len pripraví návrhy. Bude už na novej vláde, či si ich osvojí alebo pomoc ponechá pre všetkých.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika