Na hlavný obsah

Takmer polovicu študentov medicíny u nás tvoria cudzinci, ktorí potom odídu. Školám sa to finančne oplatí

Zmeny preto neplánujú ani v novom školskom roku.

Takmer polovicu študentov medicíny u nás tvoria cudzinci, ktorí potom odídu. Školám sa to finančne oplatí
Na ilustračnej snímke medici lekárskej fakulty. Foto: RTVS

Takmer polovica medikov študujúcich na našich lekárskych fakultách, je zo zahraničia. Univerzitám sa ich prijatie oplatí, zmeny preto neplánujú ani v novom školskom roku. Problémom ale je, že po štúdiu väčšinou odídu. Už minulá vláda preto fakultám sľubovala za slovenských študentov viac peňazí. Dotácie doteraz nedostali.

Posilniť fakulty o 500 slovenských študentov medicíny plánoval niekdajší minister financií dvoma spôsobmi. Tým, že sa o 100 miest navýši kapacita lekárskych fakúlt. A zároveň budú prijímať namiesto zahraničných študentov domácich.

Ani jedna z lekárskych fakúlt v Bratislave, Košiciach či Martine peniaze z ministerstva financií na zvýšenie počtu slovenských študentov nedostala. „Ani tie diskusie zatiaľ neprebiehajú v tejto veci,“ povedal prodekan Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine Juraj Mokrý.

„Ministerstvo financií v tomto prípade neeviduje žiadosti o uvoľnenie dodatočných financií na tento účel,“ uviedla hovorkyňa ministerstva financií Michaela Lovásová.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulinová:

Väčší zisk zo zahraničných študentov

Fakulty plánujú prijať v novom školskom roku približne 1 550 študentov medicíny, z toho bude takmer 700 zo zahraničia. Prijatí cudzinci zvyšujú takzvaný rating fakulty, teda kvalitu, podľa ktorej sa na univerzitu nazerá v medzinárodnom meradle. Fakulty z nich majú aj vyšší zisk, štúdium si ľudia zo zahraničia financujú ako samoplatcovia.

Problémom ale je, že väčšina z nich po štúdiu odíde a Slovensko tak prichádza o nových lekárov. Aj poverený minister zdravotníctva Michal Palkovič už niekoľkokrát hovoril o posilnení počtu slovenských medikov. Podľa fakúlt to nie je také jednoduché.

Nedostatok učební a vyučujúcich

Univerzita Komenského by vedela prijať maximálne desať študentov naviac, a to aj kvôli kapacite učební či počtu vyučujúcich. Problém je aj s nemocnicami, kde výučba prebieha. „Tá možnosť klinickej výučby aktuálne je naozaj zlá, teda potrebovali by sme mať tie nemocnice, ktoré sú, aby boli nejakým spôsobom revitalizované,“ uviedol dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského Juraj Payer.

Pre zlý stav nemocníc prichádzame podľa analytika aj o čoraz viac slovenských lekárov. Po štúdiu sa často rozhodnú odísť. „Problém je, že mnohí mladí absolventi nie sú motivovaní tu zostať, tým, že tu je zlá infraštruktúra, zlé motivačné prostredie, lepšie platové a pracovné podmienky sú v západnom svete,“ vysvetlil riaditeľ inštitútu INEKO a zdravotnícky analytik Dušan Zachar.

Zmeny na fakultách sú aj v rukách ministerstva školstva a zdravotníctva. O konkrétnych plánoch však nehovoria.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko