Na hlavný obsah

V Maďarsku končia zastropované ceny potravín. Vláda predstavila nové opatrenia na boj s rekordnou infláciou

Inflácia v Maďarsku je stále najvyššia.

V Maďarsku končia zastropované ceny potravín. Vláda predstavila nové opatrenia na boj s rekordnou infláciou
Na ilustračnej snímke potraviny. Foto: RTVS

Maďarská vláda prináša novinky do obchodov, cieli tým na stále vysokú infláciu. Miera zdražovania potravín patrí v Maďarsku medzi najvyššie v Európskej únii aj na svete. Inflácia tu dosahuje európske rekordy, v júni to bolo 20,1 percenta.

V Maďarsku trvalo viac ako rok a pol zastropovanie cien základných potravín, napríklad mlieka, múky, cukru, oleja či mäsa. To od augusta končí a nahradí ho 15-percentná zľava na tieto potraviny.

Povinné zľavy na vybrané tovary platia už od júna, od kedy obchody museli predávať vybraný tovar o desať percent lacnejšie než bola najnižšia cena daného tovaru v uplynulom mesiaci. Od 1. augusta sa táto zľava zvyšuje na 15 percent. Zároveň platí, že mnohé tovary zo zoznamu nemôžu obchody predávať drahšie ako je ich zaobstarávacia cena.

Ďalšou novinkou, ktorú maďarská vláda predstavila, je tzv. monitorovací systém cien. Zákazníci si v ňom môžu porovnať ceny 60 potravín v šiestich najväčších supermarketoch. Zoznam je dennodenne aktualizovaný, píše portál Daily News Hungary.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet