Na hlavný obsah

Výjazdy záchranárov by mohli urýchliť špeciálne motorky. K pacientovi sa vedia dostať o niekoľko minút rýchlejšie

Ako prví motorky testujú záchranári v Komárne.

Výjazdy záchranárov by mohli urýchliť špeciálne motorky. K pacientovi sa vedia dostať o niekoľko minút rýchlejšie
V Komárne testujú pilotný projekt záchranárskych motoriek. Foto: RTVS

K pacientom na juhu Slovenska môže prísť namiesto sanitky – motorka. Testujú ju záchranári v Komárne. Spomedzi všetkých používaných dopravných prostriedkov je zatiaľ najrýchlejšia. „Špeciálnou záležitosťou na tomto motocykli je zvukové výstražné zariadenie, čiže majáky,“ priblížil hlavný záchranár ZaMED Rastislav Krcho.

Motorka je rýchla a v hustej premávke obratnejšia. Preto vyráža k pacientom, ktorí potrebujú najrýchlejšiu pomoc – na adrese vie byť o štyri až šesť minút skôr ako veľká sanitka. Kým príde celá posádka- motorkár môže zachrániť jeden život.

„Tento projekt sme odpozorovali a inšpirovali sa maďarskými susedmi, kde funguje viac ako 15 rokov. V Poľsku motozáchranky takmer na celom území fungujú 21 rokov,“ vysvetlil Krcho.

Motozáchranke, ktorú ako prví testujú záchranári v Komárne sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Na Slovensko, ktoré je s Českom medzi poslednými, kde takéto motorky ešte nefungujú, ju priniesol sám Rastislav Krcho – mimo záchranky zanietený jazdec. Je špeciálne upravená a po bokoch má kufre, do ktorých sa zmestí podobná výbava ako do sanitky.

„Tu sa nachádza štandardný monitor korpus C3 ako v bežnej sanitke, kyslík ako v bežnej sanitke, v ďalšom kufri máme trauma tašku motocykel je nastavený tak, aby dokázal pomôcť jednému kritickému pacientovi, prípadne dvom,“ ukázal Krcho.

Na jej používanie majú vytýčený čas

Motorku môžu používať od apríla do októbra, od 7.00 h do 19.00 h. Zatiaľ má však iba dvoch vodičov – musí ísť nielen o skúsených záchranárov, ale aj skúsených jazdcov s vodičským preukazom na veľké motocykle.

„Na sebe mám, dá sa povedať štandardnú motorkársku kombinézu. Mám takú kapsičku prvej pomoci, kde mám vlastne to najzákladnejšie vybavenie,“ opísal Krcho.

„Ten záchranár na motorke je tam omnoho skôr. Dokáže poskytnúť kvalifikovanú profi prvú pomoc pri každom zásahu,“ skonštatovala lekárka ambulancie rýchlej zdravotnej pomoci Renata Kratochvílová.

„Pacienta motorka prekvapí svojim príchodom, ale nemusia sa ničoho báť. Tým, že ide o projekt pilotný, na každú adresu sa vysiela aj štandardná ambulancia RZP,“ dodal Krcho.

V zahraničí využívajú takéto motorky aj ako sprievod pre sanitky- keď sa postavia do križovatky, zablokujú dopravu a sanitka plynulo prejde. Dvojkolesovú záchranku budú v Komárne testovať ešte zopár mesiacov. Ak sa osvedčí, mohla by sa dostať do legislatívy a pribudnúť po celom Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny