Na hlavný obsah

Z nových učebníc dejepisu sa bude v Rusku vyučovať už od septembra. Toto sú najkontroverznejšie témy v osnovách

O Ukrajincoch píšu ako o nacistoch.

Zahraničné médiá naďalej rozoberajú novú učebnicu dejepisu, z ktorej sa budú od septembra učiť žiaci na ruskom okupovaných územiach.

V učebnici sa objavili i súčasné dejiny, kde sa o vojne na Ukrajine píše ako o špeciálnej vojenskej operácií a vláde v Kyjeve ako o nacistoch. Podľa britského denníka Financial Times je súčasťou väčšej kampane Kremľa, ktorý sa aj takto snaží prepísať skutočnú históriu.

“Ukrajina je ultranacionalistický štát, kde je akýkoľvek nesúhlas tvrdo prenasledovaný a všetko ruské je vyhlásené za nepriateľské,” cituje slová z učebnice dejepisu denník Financial Times, podľa ktorého by sme novú knihu nemali podceňovať a hovoriť o nej len ako o ďalšej jedovatej kvapke protiukrajinskej protizápadnej propagandy.

Toto prekrúcanie histórie slúži v skutočnosti veľkému účelu – vytvoreniu novej ruskej identity, tvrdí denník. Iné krajiny zaviedli svoju identitu na náboženstve, občianskom patriotizme alebo štátnej ideológii.

Nič z toho však v dnešnom Rusku nefunguje. Ide multináboženskú krajinu, kde sa potláčajú občianske slobody a komunizmus je mŕtvy. Zostáva len história – a jej jediná nadiktovaná verzia, ktorej nesúhlas sa trestá ako zločin, tvrdí britský denník.

Putinovo prepisovanie histórie musíme brať rovnako vážne ako snahy o prepísanie histórie Ivanom Hrozným či Josifom Stalinom. Toto je podstatný prvok jeho pokusu dobyť Ukrajinu. Vojnu ospravedlňuje falošnými argumentmi, že Ukrajinci nie sú nezávislý národ a nezaslúžia si štátnosť, dodáva Financial Times na záver.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet