Na hlavný obsah

Zoskupenie krajín BRICS sa chce rozširovať, lídri pošlú pozvánku ďalším šiestim krajinám

Tento krok posilní vplyv bloku.

Zoskupenie krajín BRICS sa chce rozširovať, lídri pošlú pozvánku ďalším šiestim krajinám
15. samit skupiny BRICS Foto: TASR/AP

Lídri skupiny rozvíjajúcich sa krajín BRICS na samite v Johannesburgu tento týždeň rozhodli, že pozvú ďalších šesť krajín, aby sa stali novými členmi bloku.

Pozvánku pošlú Argentíne, Egyptu, Iránu, Etiópii, Saudskej Arábii a Spojeným arabským emirátom, oznámil dnes prezident Juhoafrickej republiky Cyril Ramaphosa. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej má tento krok posilniť vplyv bloku, ktorý sa zaviazal, že bude obhajovať záujmy „globálneho Juhu“.

Ramaphosa uviedol, že štáty BRICS sa dohodli na princípoch procesu rozširovania. V prvej fáze rozšírenia sa uvedené krajiny stanú od 1. januára 2024 novými členmi BRICS, kam v súčasnosti patrí Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika.

Rozšíriť sa môžu o desiatky krajín

Prvá vlna rozšírenia môže podľa Reuters pripraviť pôdu pre prijatie až desiatok ďalších krajín, ktoré o členstvo prejavili záujem. Deje sa tak v čase, keď geopolitická polarizácia posilňuje snahy Pekingu a Moskvy vytvoriť z tejto skupiny životaschopnú protiváhu Západu.

„Zostaneme otvorení novým kandidátom,“ uviedol na tlačovej konferencii v Johannesburgu brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Debata o rozšírení bola hlavnou témou trojdňového samitu v juhoafrickom hlavnom meste, ktorý dnes vstúpil do záverečného dňa. Kým všetky krajiny BRICS verejne vyjadrili rozšírenie podporu, medzi jednotlivými lídrami panovali rozpory v otázke, ako rýchlo a o koľko členov by sa mal blok rozšíriť, píše Reuters.

O členstvo v BRICS má podľa údajov juhoafrických úradov záujem zhruba 40 krajín sveta, z ktorých 22 o prijatie formálne požiadalo. Predstavujú nesúrodú skupinu možných kandidátov, často motivovaných túžbou vyrovnať globálne podmienky a vyvážiť svetový poriadok, ktorý podľa nich nadržiava rozvinutým krajinám Západu. Skupina BRICS sa tak často vníma ako alternatíva k skupine vyspelých ekonomík G7.

V štátoch BRICS v súčasnosti žije 42 percent obyvateľstva sveta. Celkové HDP zoskupenia tvorí 26 percent svetovej ekonomiky a krajiny BRICS sa podieľajú z 18 percent na svetovom obchode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet