Na hlavný obsah

Aliancia sa aj po voľbách zhodne so Slovenskom na poskytovaní pomoci Kyjevu, verí šéf NATO

Podľa neho sa podarí vyriešiť aj nezhody medzi Poľskom a Ukrajinou.

Aliancia sa aj po voľbách zhodne so Slovenskom na poskytovaní pomoci Kyjevu, verí šéf NATO
Na snímke generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Severoatlantická aliancia sa bez ohľadu na výsledky parlamentných volieb pravdepodobne zhodne so Slovenskom na poskytovaní ďalšej pomoci Ukrajine. V rozhovore s agentúrou Reuters to povedal šéf NATO Jens Stoltenberg.

Podľa neho sa podarí vyriešiť aj nezhody medzi Poľskom a Ukrajinou, ktoré súvisia so zákazom dovozu ukrajinského obilia. „Očakávam a som si istý, že Ukrajina a Poľsko nájdu spôsob, ako tieto záležitosti urovnať bez toho, aby to malo dosah na vojenskú podporu Ukrajiny,“ povedal Stoltenberg.

Varšava bola považovaná za jedného z najpevnejších spojencov Kyjeva. Vzťahy sú však v poslednom čase napätejšie pre spor o dovoz ukrajinského obilia, pretože poľská vláda zákaz exportu predĺžila. To neskôr ostro kritizoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a poľský premiér Mateusz Morawiecki vzápätí uviedol, že Poľsko už nedodáva Ukrajine výzbroj.

Vojenská pomoc Ukrajine je na Slovensku veľkou predvolebnou témou. Viaceré strany opakovane odmietli pokračovanie dodávok vojenskej pomoci Kyjevu, ak by sa dostali do vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet