Na hlavný obsah

B. Kollár nie je proti právam pre nezosobášené páry. Životné partnerstvá nie sú kultúrna vojna, hovorí M. Šimečka

Boris Kollár a Michal Šimečka spolu diskutovali v RTVS.

B. Kollár nie je proti právam pre nezosobášené páry. Životné partnerstvá nie sú kultúrna vojna, hovorí M. Šimečka
Boris Kollár a Michal Šimečka spolu diskutovali v RTVS. Foto: RTVS

V diskusnej politickej relácii RTVS Sobotné dialógy sa stretli predseda parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár a líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Dotkli sa možností povolebnej spolupráce aj kultúrno-etických otázok, Kollár reagoval aj na aktuálnu kauzu, ktorej čelí.

Dcéra muža, o ktorom sa hovorí ako o niekdajšom bossovi nitrianskeho podsvetia, obvinila Borisa Kollára, že ju poslal na potrat. Kollár v reakcii zdôraznil, že s otcom tejto ženy sa nikdy nestretol a nikdy ho nevidel. Doplnil, že má dôkazy o tom, že antikampaň proti jeho osobe si zaplatil podnikateľ Zoroslav Kollár.

„Jednak som pustil nahrávku, keď mi to uvedená slečna došla oznámiť, že dostala takúto ponuku, ale že to nikdy neurobí, a mám aj písomnú komunikáciu s ňou,“ povedal. Kollár tvrdí, že žena mu napísala, že dostala ponuku na jeho diskreditáciu: „Mám povedať, že si ma dvakrát poslal na umelé prerušenie tehotenstva.“ Následne mu vraj potvrdila, že si je vedomá, že k takej situácii nedošlo.

Záznam diskusnej relácie RTVS Sobotné dialógy:

Šéf Sme rodina zdôraznil, že strana má v kultúrno-etických otázkach zelenú kartu. Poslanci Sme rodina tak môžu v parlamente hlasovať podľa svojho svedomia. Kollár povedal, že poslanci jeho strany majú zakázané predkladať kultúrno-etické návrhy, keďže v strane sú aj liberáli, aj konzervatívci. „Nikdy som nehlasoval za zákaz interrupcií,“ vyhlásil Kollár s tým, že aktuálna právna norma je podľa neho dostačujúca a „žena by sa mala rozhodovať sama“.

Červené čiary

V súvislosti s možnosťou povolebnej spolupráce medzi Sme rodina a Progresívnym Slovenskom Šimečka vysvetlil, že PS si stanovilo základné parametre pre potenciálnych partnerov. Strana, s ktorou by spolupracovali, musí byť demokratická, proeurópska a musí ctiť právny štát. Zároveň zdôraznil, že PS nestanovila „červené čiary“ a vyjednávanie by sa malo diať až po voľbách. Progresívci sú však liberálnou stranou a rovnosť je pre nich kľúčovou hodnotou, povedal líder strany.

„Je pre nás jednoznačne dôležité, aby Slovensko konečne malo inštitút životných partnerstiev, ktorý je bežný všade v civilizovanej Európe,“ potvrdil Šimečka s tým, že nejde o žiadnu kultúrnu vojnu ani o ideológiu, ale o pomoc konkrétnym desaťtisícom ľudí, ktorí sú naši kolegovia či susedia, ale nemajú tie isté práva ako zvyšok ľudí.

„Keby sme im tie práva priznali, im sa dramaticky zvýši kvalita života a zároveň ten zvyšok to nič nestojí, nikomu to neubližuje,“ vysvetlil líder PS. Boris Kollár reagoval, že so Šimečkovými slovami súhlasí. Poznamenal, že kultúrno-etické otázky by mali byť v úzadí a nemali by byť príčinou hádok.

Práva pre nezosobášené páry

Kollár povedal, že ľudí by pre ich prirodzenosť nemal nikto napádať a je podľa neho škoda, že vláda stiahla návrh niekdajšieho ministra Viliama Karasa, ktorý sa zaoberal spolužitím nezosobášených osôb. „Ja som za to, aby sa takýmto ľuďom riešil problém nahliadania si do zdravotnej dokumentácie, prípadne by prechádzali na seba práva nájmov k bytom, možno aj dedenie. Za toto som, nemám s tým problém,“ vyjadril sa Kollár.

Šimečka zdôraznil, že medzi desiatimi prioritami, ktoré predstavilo PS, sú nové nemocnice, integrovaná verejná doprava či zlepšenie vymáhania výživného, ale aj životné partnerstvá. „Nie je to kultúrna vojna, nie je to niečo, čo nás má rozdeľovať, je to niečo, čo veľkému počtu ľudí pomôže,“ povedal. Šimečka poukázal na to, že po vražde dvoch ľudí z LGBT+ komunity na Zámockej ulici v Bratislave ide o dlh, ktorý spoločnosť má voči svojim spoluobčanom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko