Na hlavný obsah

Darček pre Putina: Raketomet, na ktorý sa zložili Česi, sa zapojil do bojov na Ukrajine

Vybrali naň 50 miliónov českých korún.

Darček pre Putina: Raketomet, na ktorý sa zložili Česi, sa zapojil do bojov na Ukrajine
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Do bojov na Ukrajine sa zapojil mobilný salvový raketomet Přemysl, na ktorý sa Česi zložili vo verejnej zbierke projektu Darček pre Putina. Celkom naň vybrali 50 miliónov českých korún (približne dva milióny eur), súčasťou dodávky bolo aj 365 rakiet. Na základe správy televízie ČT24 o tom informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

RM-70 je mobilná reaktívna delostrelecká zbraň, ktorá bola súčasťou výzbroje československej armády od začiatku 70. rokov. Pred odoslaním na Ukrajinu prešiel raketomet generálnou opravou. Umožňuje páliť salvami, ale aj jednotlivo. Zbraň je umiestnená na podvozku Tatry 813, jej maximálny dostrel je 20 kilometrov.

Samotný raketomet stál 17 miliónov korún, jedna raketa vyšla približne na 88 tisíc korún. Česi sa naň vyzbierali v polovici mája tohto roka. Do finále sa dostáva aj prvá slovenská zbierka tohto projektu, v ktorej je možné prispieť na odmínovací systém Božena. Z plánovanej sumy približne 651.000 eur už chýba len približne 20.000 eur.

Darček pre Putina vyberá financie na obranu Ukrajiny pred ruskou agresiou od jari 2022. Nákup zbraní koordinuje české ministerstvo obrany a veľvyslanectvo Ukrajiny v ČR.

Iniciatíve sa už podarilo vyzbierať financie na tank, 15 vozidiel systému protivzdušnej obrany Viktor, tri vojenské drony, 100 civilných dronov, množstvo munície a ďalší materiál pre vojakov. Celkovo už občania prispeli sumou 585.182.416 korún (takmer 24 miliónov eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet