Na hlavný obsah

Cukrovarníci sa obávajú cukru z Ukrajiny: Je to posledná komodita, v ktorej sme plne sebestační

Dva cukrovary štartujú výrobné linky.

Cukrovarníci sa obávajú cukru z Ukrajiny: Je to posledná komodita, v ktorej sme plne sebestační
Výrobná linka v cukrovare. Foto: RTVS

Na Slovensku spustili výrobu tohtoročného cukru. Dva cukrovary štartujú výrobné linky v septembri, počas piatich mesiacov dokážu vyrobiť také množstvo, aké spotrebujú všetci obyvatelia Slovenska. Tí však môžu na pultoch nájsť aj zahraničný tovar. Obavy vzbudzuje najmä cukor spoza východných hraníc.

Posledná komodita, v ktorej sme plne sebestační, hoci počet cukrovarov sa oproti minulosti rapídne znížil. Cukor kedysi vyrábalo 40 závodov, dnes sú len dva. Linky v tohtoročnej kampani už spustili.

„Očakávame, že bude nad 100 percent domácej potreby, vychádza to, samozrejme, z úrod. Na Slovensku sa spotrebuje zhruba 175 až 185-tisíc ton cukru,“ priblížil predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Adrián Šedivý.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

Po spustení výroby fungujú cukrovary nepretržite asi 130 dní. Cukrovar v Seredi napríklad za hodinu spracuje asi 250 ton repy. Tej je napriek výkyvom v minulých rokoch na našich poliach zatiaľ dosť. „Výmera 22 500 hektárov je dostatočná pre produkciu cukru pre sebestačnosť,“ uviedol výkonný riaditeľ Zväzu pestovateľov cukrovej repy Peter Závodský.

„Potrebujeme to, aby bola zabezpečená dostatočná ochrana trhu, pretože Európska únia momentálne má také plány, že uvoľní dovoz cukru z Ukrajiny. Na Ukrajine sa tá repa pestuje za úplne iných environmentálnych podmienok,“ vysvetlil poľnohospodár a predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy Robert Kovács.

Zákaz vývozu cukru skončil cez víkend

Vývoz cukru pritom pozastavila samotná Ukrajina, zákaz sa skončil cez víkend. „Mnohé susediace členské štáty aj navrhovali pri rozširovaní zákazu niektorých komodít dať na ten list aj cukor,“ uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jozef Bíreš.

Slovensko zatiaľ zoznam rozširovať neplánuje. „Slovensko spolu s krajinami, ako je jednoznačne Poľsko, Maďarsko a Rumunsko, je najviac ohrozené prípadnými dovozmi,“ povedal Závodský.

„Môže spôsobiť veľmi nízke ceny. Domáci producent stráca svoju ekonomiku a môže sa stať, že nebude v budúcnosti doma vyrábať. Nám sa to nezdá úplne v poriadku, aby sa takýto cukor dostával bez kontroly, bez nejakého obmedzenia na územie EÚ,“ dodal Šedivý. „Kontroly vykonávame, ale zatiaľ tie objemy cukru nie sú až také, čo by ohrozilo náš trh,“ uistil minister Bíreš.

V prvom polroku 2023 sme k nám z Ukrajiny doviezli len asi jednu tonu cukru. O zavedenie obmedzení dovozu na európskej úrovni žiada aj európsky zväz cukrovarníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko