Na hlavný obsah

Kim Čong-un je stále v Rusku, nevie sa však, kde presne

Mal si obzrieť, okrem iného, závod na výrobu lietadiel.

Kim Čong-un je stále v Rusku, nevie sa však, kde presne
Na snímke Kim Čong-un (vľavo) s Vladimirom Putinom. Foto: TASR/AP

Kim Čong-un si mal vo štvrtok (14. 9.) v rámci svojej návštevy Ruska pozrieť závod na výrobu lietadiel a plavidla ruskej Tichomorskej flotily. Nie je ale jasné, kde presne sa nachádza, uvádza agentúra AP. V stredu (13. 9.) sa severokórejský líder na Ďalekom východe stretol s prezidentom Vladimirom Putinom.

Ruské médiá, ktoré sa v stredu intenzívne zaoberali schôdzkou oboch štátnikov a podrobne opisovali aj najmenšie detaily. A to vrátane menu pri obede. Vo štvrtok o Kimových krokoch nepíšu. Severokórejské médiá o návšteve svojho lídra v Rusku informujú s denným oneskorením, podotýka AP.

Putin po rokovaní na kozmodróme Vostočnyj uviedol, že Kim v regióne navštívi ešte mesto Komsomolsk na Amure. Tam sa okrem iného vyrábajú ruské stíhačky. Navštívi aj Vladivostok, kde si pozrie Tichomorskú flotilu či univerzitu.

Severokórejský líder v stredu Putinovi povedal, že podporuje všetky jeho rozhodnutia, a hovoril o spoločnom boji oboch krajín proti Západu a zlu. Putin prisľúbil, že Rusko pomôže Pchjongjangu s vyslaním družíc na obežnú dráhu.

Západné médiá predtým uviedli, že šéf Kremľa plánuje severokórejského lídra požiadať o zbrane, ktoré by podporili ruskú inváziu na Ukrajinu. To predstavitelia ani jednej krajiny nepotvrdili. Putin potom podľa štvrtkových správ severokórejských médií prijal pozvanie do KĽDR.

Južná Kórea nad Kimovým programom v Rusku, orientovaným na prehĺbenie vojenskej spolupráce Moskvy a Pchjongjangu, vyjadrila hlboké znepokojenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet