Na hlavný obsah

Lekári tvrdia, že je čoraz ťažšie ho rozlíšiť. Covid sa pripomína so zmenenými príznakmi

Suchý kašeľ alebo strata chuti, či čuchu už nie sú časté.

Lekári tvrdia, že je čoraz ťažšie ho rozlíšiť. Covid sa pripomína so zmenenými príznakmi
Ilustračná snímka - zdravotníčka vykonáva test na koronavírus. Foto: ČTK/AP

Na Slovensku i vo svete stúpa počet pozitívne testovaných ľudí na ochorenie COVID-19. Podľa portálu covid-19.nczisk.sk vzrástol aj počet hospitalizácií. Kým v 36. týždni 2023 zaznamenali 88 ľudí hospitalizovaných s covidom, v 37. to už bolo 99 ľudí.

V pozore sú hlavný hygienik SR Ján Mikas i rezort zdravotníctva. „Rizikové skupiny ľudí by mali na jeseň zvážiť očkovanie proti ochoreniu COVID-19,“ uviedol Mikas pred týždňom v pondelok (18. 9.). Podotkol, že zavádzanie celoplošných opatrení sa nateraz nepredpokladá.

„Rizikové skupiny sú starší ľudia nad 60 rokov, ľudia so závažnými chronickými ochoreniami, tehotné ženy, obézni ľudia, klienti sociálnej starostlivosti, zdravotnícki pracovníci a pracovníci v sociálnej starostlivosti, ale aj ľudia, ktorí s nimi žijú v spoločnej domácnosti,“ povedal Mikas.

V súčasnosti Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR eviduje zvýšenie chorobnosti na COVID-19, pričom na Slovensku prevládajú subvarianty omikronu XBB a XBB.1.5. „Nespôsobujú závažné zhoršenie epidemiologickej situácie,“ priblížil Mikas.

Ochorenie sa zmenilo

Zahraniční lekári, ktorí sa zameriavajú na liečenie covidu, pre NBC News opísali spôsoby, akými sa choroba časom zmenila. Lekári tvrdia, že je čoraz ťažšie rozlíšiť covid od alergie alebo bežného prechladnutia, aj keď počet hospitalizácií vo svete stúpa.

Minulé charakteristické znaky ochorenia, ako suchý kašeľ alebo strata chuti, či čuchu už nie sú časté. Namiesto toho lekári pozorujú miernejšie ochorenie, ktoré sa väčšinou sústreďuje na horné dýchacie cesty.

„Časté príznaky sú v súčasnosti veľké prekrvenie, niekedy kýchanie, zvyčajne mierna bolesť hrdla,“ povedal pre NBC News lekár Erick Eiting. Podľa jeho slov sa najprv dostaví bolesť hrdla a potom prekrvenie.

Rovnaký trend zaznamenala aj štúdia Zoe COVID Symptom Study, ktorá zhromažďuje údaje o symptómoch hlásených samotnými pacientmi v Spojenom kráľovstve prostredníctvom aplikácie pre smartfóny.

Jej zistenia naznačujú, že bolesť hrdla sa stala častejšou po tom, čo koncom roka 2021 začal dominovať variant omikron. Strata čuchu sa, naopak, stala menej rozšírenou a počet hospitalizácií sa v porovnaní s letom a jeseňou 2021 znížil.

Závažnosť ochorenia opísali rôzne

„Takmer každý, koho som videl, mal naozaj mierne príznaky,“ povedal Eiting o svojich pacientoch na urgentnom príjme a dodal: „Jediný spôsob, ako sme vedeli, že ide o covid, bol ten, že sme ich náhodou testovali.“

Hoci lekári uviedli, že covid sa v súčasnosti bežne začína bolesťou hrdla, závažnosť ochorenia opísali rôzne.

Doktorka Grace McComseyová uviedla, že niektorí pacienti opísali „pocit pálenia, aký nikdy nemali, dokonca ani pri streptokokoch v minulosti. Potom dôjde k prekrveniu a zdá sa, že hrdlo sa zlepší,“ povedala.

Odhaduje, že v súčasnosti stráca chuť alebo čuch len asi 10 – 20 percent pacientov s covidom, zatiaľ čo na začiatku pandémie to bolo asi 60 – 70 percent.

Lekári uviedli, že väčšinou len málo pacientov vyžaduje hospitalizáciu – dokonca aj tí, ktorí sa objavia na pohotovosti – a mnohí sa zotavia bez toho, aby potrebovali antivírusovú tabletu Paxlovid alebo inú liečbu.

„Najmä od júla, keď sa začal tento nedávny minipríval, mladší ľudia, ktorí majú príznaky horných dýchacích ciest – kašeľ, nádchu, bolesť hrdla, horúčku a zimnicu – v 99 percentách prípadov odchádzajú domov s podpornou liečbou,“ povedal doktor Michael Daignault

Doktor Dan Barouch pripisuje mierne príznaky imunite z vakcín a predchádzajúcich infekcií. „Celkovo je závažnosť covidu oveľa nižšia ako pred rokom a dvoma rokmi. Dôvodom nie je menšia odolnosť variantov. Je to preto, že imunitné reakcie sú vyššie,“ povedal Barouch..

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet