Na hlavný obsah

Obľúbená pochúťka mnohých Slovákov zabodovala v rebríčku najlepších šalátov sveta

Rebríček zverejnil sprievodca svetom jedla Taste Atlas.

Obľúbená pochúťka mnohých Slovákov zabodovala v rebríčku najlepších šalátov sveta
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Tradičná slovenská treska s majonézou zabodovala v rebríčku najlepších šalátov sveta, ktorý zverejnil sprievodca svetom jedla Taste Atlas. Tento šalát, ktorý je známy najmä z bufetov, vo svetovom rebríčku obsadil 75. miesto.

„Šalát sa nechá vychladnúť v chladničke, ideálne aspoň 24 hodín pred podávaním. Zvyčajne sa konzumuje s dlhými slovenskými žemľami nazývanými rožky. Recept na komerčnú verziu tresky vytvoril v roku 1954 Július Boško, kuchár z Nového Mesta nad Váhom,“ vysvetľuje históriu vzniku sprievodca.

Jednotkou rebríčka je takzvaný coleslaw, ktorý sa v súčasnosti často servíruje najmä ku grilovanému mäsu, hamburgerom či vyprážanému kurčaťu.

Na druhom mieste je obľúbený Caesar šalát. Dostal meno po svojom tvorcovi Cesare Cardinim, talianskom prisťahovalcovi, ktorý žil v San Diegu. Preslávil sa najmä tým, že obchádzal prohibičné zákony v Spojených štátoch a prevádzkoval obľúbenú reštauráciu v Tijuane južne od mexických hraníc.

Prvú trojicu najlepších šalátov sveta uzatvára grécky šalát, známy aj ako dedinský šalát alebo horiatiki. „Je to národné jedlo Grécka, ktoré pozostáva zo štvrtiek paradajok, plátkov červenej cibule a hrubých plátkov uhorky. V závislosti od regiónu sa môžu pridávať aj olivy, zelená paprika, syr feta, oregano, soľ, korenie alebo typický dresing z olivového oleja a citróna alebo octu,“ vysvetlil sprievodca svetom jedla Taste Atlas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet