Na hlavný obsah

P. Pellegrini spochybnil nevyhnutnosť existencie Úradu špeciálnej prokuratúry, M. Šimečka sa proti tomu ostro postavil

Lídri Hlasu-SD a PS sa navzájom z povolebnej spolupráce však nevylúčili.

P. Pellegrini spochybnil nevyhnutnosť existencie Úradu špeciálnej prokuratúry, M. Šimečka sa proti tomu ostro postavil
Predseda strany Hlas-SD Peter Pellgrini (vľavo) a predseda strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka (vpravo). Foto: RTVS

Predseda strany Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka vníma žalobu, ktorú chce Robert Fico podať na prezidentku Zuzanu Čaputovú za porušovanie Ústavy SR ako predvolebnú kampaň proti prezidentke a nepriamo aj proti Progresívnemu Slovensku. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

„Na Slovensku máme úplne iné problémy, ako žalobu na pani prezidentku. Z tej žaloby občania nič nebudú mať,“ reagoval predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Prezidentka by podľa neho nemala mlčať a mala predstúpiť pred ľudí a vysvetliť, čo sa stalo.

„Ak bude strana Hlas-SD v parlamente, tak by sme riešili skutočné problémy ľudí a nezaoberali sa pani prezidentkou,“ okomentoval Pellegrini, či by jeho strana hlasovala za podanie žaloby na Čaputovú.

Úrad špeciálnej prokuratúry

Pellegrini spochybnil nevyhnutnosť existencie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Po voľbách plánuje požiadať Právnickú fakultu UK a odborníkov, aby posúdili relevantnosť fungovania týchto inštitúcií.

„Ak z toho vzíde, že takáto inštitúcia už nie je potrebná, ale má byť súčasťou napríklad generálnej prokuratúry, tak prečo nie?“ vyhlásil.

Šimečka sa ostro postavil proti rušeniu ÚŠP a ŠTS. „Cez nás to neprejde,“ vyhlásil. „Špeciálna prokuratúra plní svoju rolu. Je to nástroj, ktorý poznáme aj z iných vyspelých krajín,“ skonštatoval. Dodal, že dnes je vzhľadom na vyšetrovanie rôznych korupčných káuz o to dôležitejšia.

Migračná kríza

Diskutujúci sa dotkli aj migračnej krízy, ktorej čelí južné Slovensko. „Dochádza tu k fatálnemu zlyhaniu vlády SR,“ vyhlásil Pellegrini. Podľa neho potrebuje štát poslať do terénu viac vojakov a policajtov a treba kontrolovať hraničné priechody. Dodal, že Slovensko musí na hraniciach ukázať silu, aby odstrašilo migrantov.

Šimečka skonštatoval, že uzavretie hraníc považuje za krajné riešenie. Zároveň kritizoval, že ani Hlas-SD, ani Smer-SD nepodporili otvorenie parlamentnej schôdze, ktorá sa mala venovať riešeniu otázky migračnej krízy. Predseda PS zdôraznil potrebu vyvíjať diplomatický tlak na Maďarsko.

O prípadnej povolebnej spolupráci Šimečka vyhlásil, že Hlas-SD nie je pre PS preferovaný partner. Zo spolupráce však definitívne vylúčil len Smer-SD a fašistov.

„Sme pripravení rokovať s každou politickou stranou, ktorá je demokratická, proeurópska, ktorá si ctí právny štát, vrátane nezávislosti inštitúcií ako je špeciálna prokuratúra, Špecializovaný trestný súd a Policajný zbor,“ dodal.

„Neviem, či sa dokážeme s Progresívnym Slovenskom vôbec zhodnúť na nejakých programových a hodnotových otázkach,“ uviedol Pellegrini. Priznal, že programovo mu je bližší Smer-SD.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko