Na hlavný obsah

Po celom Slovensku stúpla nálož koronavírusu. Prečítajte si, čo radí Úrad verejného zdravotníctva

Nedá sa vylúčiť, že vírus spôsobí zvýšené krivky chorobnosti.

Po celom Slovensku stúpla nálož koronavírusu. Prečítajte si, čo radí Úrad verejného zdravotníctva
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Vírusová nálož nového koronavírusu v odpadových vodách v 33. kalendárnom týždni mierne stúpla vo všetkých krajoch. Vyplýva to z výsledkov monitoringu odpadových vôd Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Pripomína, že vírus zrušením plošných opatrení nezmizol, naďalej cirkuluje na celom svete a ľudí vyvoláva ochorenie Covid-19.

Počas spomínaného obdobia sa vyšetrilo 16 vzoriek, jedna z toho bola negatívna. „V 14 vzorkách (87,5 percenta) došlo k vzostupu počtu kópií RNA SARS-CoV-2, v ostatných dvoch vzorkách ostal počet kópií nezmenený alebo došlo k jeho poklesu,“ uviedol ÚVZ.

Nie je podľa úradu možné vylúčiť, že vírus bude spôsobovať ďalšie zvýšené krivky chorobnosti. „V tomto smere vo všeobecnosti očakávame zvýšený výskyt akútnych respiračných ochorení, najmä v období tzv. chrípkovej sezóny, keď ľudí vo zvýšenej miere postihujú respiračné vírusy, medzi ktoré patrí aj COVID-19,“ ozrejmila hovorkyňa úradu Daša Račková.

Ľudia by sa preto podľa ÚVZ mali pred ochorením chrániť na individuálnej úrovni. Preferuje zodpovedný a proaktívny prístup občanov pri ochrane ich vlastného zdravia.

Odporúča očkovanie, zvýšenú a dôslednú hygienu rúk, zachovávanie odstupu od ľudí s príznakmi ochorenia, nosenie rúška či respirátora v rizikových situáciách alebo vetranie preplnených priestorov. „V prípade výskytu príznakov ochorenia je dôležité nejsť do kolektívu, teda zostať doma a liečiť sa podľa pokynov lekára,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko