Na hlavný obsah

Zmena klímy vplýva aj na kvalitu ovzdušia, má to dosah aj na ľudské zdravie, uvádza Svetová meteorologická organizácia

Kvalita vzduchu sa znižuje aj vplyvom vĺn horúčav.

Zmena klímy vplýva aj na kvalitu ovzdušia, má to dosah aj na ľudské zdravie, uvádza  Svetová meteorologická organizácia
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Klimatická zmena má merateľný vplyv na kvalitu ovzdušia a tým aj na ľudské zdravie, preto sa musia obe vnímať spoločne. Vyplýva to zo správy, ktorú v stredu (6. 9.) zverejnila Svetová meteorologická organizácia (WMO), informovala v správe agentúra Reuters.

„Vlny horúčav zhoršujú kvalitu vzduchu a majú vplyv na ľudské zdravie, ekosystémy, poľnohospodárstvo a tým aj náš každodenný život. Klimatická zmena a kvalita ovzdušia idú ruka v ruke a ak sa chceme dostať z tohto začarovaného kruhu, musíme ich riešiť spoločne,“ uviedol vo vyhlásení zverejnenom v stredu generálny tajomník WMO Petteri Taalas.

Účinky znečistenia ovzdušia spôsobené vysokými teplotami podľa správy WMO škodia rovnako, no často sa prehliadajú. Príkladom môže byť severozápad Spojených štátov.

Tam vlna horúčav spustila lesné požiare, alebo vlny horúčav v Európe často sprevádzané prenikaním púštneho prachu zo Sahary. Oba javy viedli v roku 2022 k rapídnemu zhoršeniu kvality ovzdušia.

Brazílske prípadové štúdie citované v správe dokazujú, ako parky a zalesnené územia v mestách dokážu zvýšiť kvalitu vzduchu, pohlcovať oxid uhličitý, či znižovať teplotu a tým prospievať obyvateľom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet