Na hlavný obsah

Prieskum AKO: Voľby by vyhralo PS, do NR SR by sa dostalo až deväť strán

Úspešná by bola aj trojkoalícia OĽANO/KÚ/Za ľudí.

Prieskum AKO: Voľby by vyhralo PS, do NR SR by sa dostalo až deväť strán
Do NR SR by sa podľa prieskumu AKO dostalo deväť subjektov. Foto: TASR/Pavel Neubauer,Martin Baumann, Jaroslav Novák, Pavol Zachar, koláž RTVS

Podľa prieskumu AKO pre televíziu JOJ24 by voľby vyhralo hnutie Progresívne Slovensko (PS). V tesnom závese by nasledoval Smer-SD, potom Hlas-SD. Do parlamentu by sa dostalo celkovo deväť politických subjektov.

PS by podľa prieskumu podporilo 18 percent voličov. Smeru by odovzdalo hlas 17,7 percenta respondentov, strane Hlas 15 percent. Trojkoalícia OĽANO/KÚ/Za ľudí by prekonala potrebnú 7-percentnú hranicu, hlas by jej dalo 9,4 percenta opýtaných.

Mandáty v Národnej rade (NR) SR by získala aj strana SaS (7,3 percenta), KDH (6,1 percenta), SNS (6 percent), Republika (5,4 percenta) a Sme rodina (5,1 percenta).

Hranicu zvoliteľnosti by neprekročilo hnutie Demokrati, ktoré by získalo 4,3 percenta hlasov. Alianciu by podľa prieskumu získala 2,8 percentnú podporu, Modrí, Most-Híd by získali 1 percento hlasov.

Krehké koalície

Progresívne Slovensko aj Smer-SD by v parlamente obsadili zhodne po 30 stoličiek. Tretí najsilnejší hlas by získal 25 mandátov, OĽANO/KÚ/Za ľudí 16, SaS 12, KDH a SNS po 10, Republika 9 a Sme rodina 8.

Ak by sa o zostavenie vlády pokúšalo ako prvé PS, spolu so SaS a KDH by mali dokopy 52 mandátov. Na vládnu väčšinu by im teda nestačila ani pomoc Sme rodiny s 8 poslancami. Potrebovali by aj 16 hlasov trojkoalície OĽANO/KÚ/Za ľudí, čo by znamenalo najkrehkejšiu parlamentnú väčšinu so 76 hlasmi.

Komplikovanú situáciu by mal pri skladaní vlády aj Smer. Spolu s SNS a Hlas-SD by mali 65 mandátov. Na väčšinu by nestačila ani prípadná podpora Republiky (9).

O niečo lepšie by dopadlo spojenie síl Progresívneho Slovenska s Hlasom. Po vytvorení štvorkoalície so SaS a KDH by malo toto zoskupenie dokopy 77 poslancov.

Prieskum pre televíziu JOJ24 spracovala agentúra AKO od 20. do 26. septembra 2023 na vzorke 1000 respondentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko