Na hlavný obsah

Putin môže ukončiť vojnu na Ukrajine jediným pokynom, vyhlásil Scholz

Mier podľa neho nemôže existovať bez slobody a spravodlivosti.

Putin môže ukončiť vojnu na Ukrajine jediným pokynom, vyhlásil Scholz
Nemecký kancelár Olaf Scholz reční počas rozpravy na 78. zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin môže ukončiť vojnu na Ukrajine jediným pokynom. Uviedol to nemecký kancelár Olaf Scholz pred Valným zhromaždením OSN. Vyzval na správne riešenie pre Ukrajinu, ktorým podľa nemeckého politika nemôže byť mier bez spravodlivosti či slobody.

„Ruská agresia spôsobila obrovskú bolesť nielen na Ukrajine, ale na celom svete,“ uviedol Scholz. Vojna má podľa neho „neznesiteľné dosahy“ aj mimo napadnutej krajiny, napríklad v podobe nárastu cien potravín, nedostatku obilia či rastu chudoby vo svete.

Scholz viackrát zopakoval, že Nemecko so svojím rozhodnutím sa pridať k OSN prihlásilo pred 50 rokmi k spoločným hodnotám, ako je zákaz používania sily v medzinárodných vzťahoch.

„Ruský prezident môže kedykoľvek ukončiť vojnu jediným pokynom,“ uviedol Scholz. Podľa neho to Moskva urobí, keď pochopí, že štáty OSN sú pevné vo svojich postojoch a hodnotách. Podľa Scholza nemajú v 21. storočí miesto v medzinárodných vzťahoch imperializmus a revidovanie hraníc silou.

Ukrajina podľa nemeckého kancelára potrebuje správne riešenie, ktoré by ukončilo ruskú vojnu. Podľa neho sa musíme vyvarovať tým riešeniam, ktoré majú slovo mier iba v názve. „Mier bez slobody sa nazýva útlak, mier bez spravodlivosti je diktatúra,“ povedal nemecký kancelár.

Podľa Scholze si Nemecko uvedomuje význam medzinárodnej spolupráce. „Naša sloboda, demokracia a prosperita sú hlboko prepojené s blahobytom Európy a sveta,“ povedal Scholz. V prejave tiež vyzval na vytvorenie medzinárodných pravidiel pre používanie umelej inteligencie či na stanovenie jasných záväzkov na klimatickej konferencii OSN, ktorá sa uskutoční tento rok na jeseň v Dubaji.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet