Na hlavný obsah

Za vojnu na Ukrajine je zodpovedné len Rusko, povedal Biden na Valnom zhromaždení OSN

Rusko podľa neho stojí v ceste mieru.

Za vojnu na Ukrajine je zodpovedné len Rusko, povedal Biden na Valnom zhromaždení OSN
Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Len Rusko zodpovedá za súčasnú vojnu na Ukrajine a len Rusko stojí v ceste mieru. Povedal to v utorok (19. 9.) americký prezident Joe Biden na Valnom zhromaždení OSN. Obvinil Moskvu, že ako cenu za ukončenie konfliktu požaduje kapituláciu Ukrajiny, ukrajinské územie a životy ukrajinských detí.

„Rusko verí, že sa svet unaví a dovolí mu brutálne a bez následkov ničiť Ukrajinu,“ povedal Biden v príhovore, ktorý je podľa agentúry Reuters hlavným bodom jeho trojdňovej návštevy New Yorku.

Americký štátnik zožal potlesk, keď povedal, že USA a ich spojenci budú stáť za Ukrajinou v jej boji za slobodu. „Jedine Rusko nesie zodpovednosť za túto vojnu. Jedine Rusko má moc ju okamžite ukončiť,“ povedal Biden delegátom, medzi ktorými bol aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten má Bidena navštíviť vo štvrtok v Bielom dome a stretnúť sa aj s niektorými predstaviteľmi Kongresu.

Spojené štáty stoja pod Bidenovým vedením na čele západných spojencov Ukrajiny, ktorá sa od vlaňajšieho februára bráni ozbrojenej ruskej agresii. Pre demokratického prezidenta je podpora Kyjeva aj stredobodom americkej zahraničnej politiky, píše Reuters s tým, že Biden kvôli tomu pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami čelí kritike niektorých republikánov, ktorí presadzujú, aby Spojené štáty vynakladali na vyzbrojovanie Ukrajiny menej peňazí.

Americký Kongres v súčasnosti prerokúva poskytnutie ďalšej vojenskej a humanitárnej pomoci napadnutej krajine vo výške až 21 miliárd dolárov. Spojené štáty doteraz Kyjevu na obranu pred ruskou agresiou poskytli pomoc vo výške 43,7 miliardy dolárov.

.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet