Na hlavný obsah

R. Fico nazval prezidentku politickou mŕtvolou, obvinil ju zo vstupu do kampane. Podľa R. Sulíka mu žaloba prišla vhod

Uviedli to v relácii O 5 minút 12.

R. Fico nazval prezidentku politickou mŕtvolou, obvinil ju zo vstupu do kampane. Podľa R. Sulíka mu žaloba prišla vhod
Hosťami Mareka Makaru boli Robert Fico (Smer-SD) a Richard Sulík (SaS). Foto: RTVS

Médiá sa snažia z potýčky Igora Matoviča (OĽANO) a Roberta Kaliňáka (Smer-SD) robiť obraz verejnosti, ktorý nezodpovedá realite. Povedal to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 predseda strany Smer-SD Robert Fico. Šéf SaS Richard Sulík tento násilný konflikt odsúdil a povedal, že do politiky to nepatrí.

„Provokovať prišiel Igor Matovič, je to úplne evidentné. No ale nakoniec aj pán Kaliňák a kandidát Glück – došlo tam k fyzickému násiliu. Stalo sa, voliči si môžu zobrať ponaučenie,“ dodal s tým, že Richarda Glücka by na kandidátke na Ficovom mieste nenechal. Neuznáva ani narušenie tlačovej besedy Smeru zo strany Matoviča.

Fico kolegov, „ktorí urobili poriadok na tlačovej konferencii“, podporuje. Glücka ani iných kandidátov Smeru neplánuje odvolať. Po fyzickej potýčke v bratislavskej Petržalke odstúpil kandidát trojkoalície OĽANO, KÚ a Za ľudí Tomáš Holkovič.

„Ak príde podobne duševne narušený človek narušovať naše tlačové konferencie, urobíme si poriadok opäť, ak poriadok neurobí štátna polícia. Štátna polícia tam bola, pozerala sa a neurobila nič. Mám v tom úplne jasno,“ podotkol šéf Smeru.

R. Fico sa prezidentke neospravedlní

Fico vylúčil, že by sa ospravedlnil prezidentke Zuzane Čaputovej za výroky, ktoré o nej šíri. V tejto veci na šéfa Smeru hlava štátu podala civilnú žalobu. Myslí si, že tak urobila dva týždne pred voľbami z dôvodu, že chcela vstúpiť do predvolebného boja. Nazval ju „politickou mŕtvolou“.

„Pani prezidentka môže podať civilnú žalobu, vie, že sa o nej rozhodne o niekoľko rokov. Pýtam sa, prečo to urobila dva týždne pred parlamentnými voľbami – lebo chce vstúpiť v prospech Progresívneho Slovenska do kampane. Nie je politicky svojprávna – je to politická mŕtvola, to je môj názor,“ vyjadril sa Fico.

Pozrite si celý záznam diskusnej relácie zo 17. septembra 2023:

Sulík v minulosti šéfa Smeru vyzval k ospravedlneniu. Myslí si však, že prezidentkina žaloba mu prišla pred voľbami vhod a môže ju teraz využívať. Netrúfa si posúdiť, či s ňou prezidentka vstúpila do predvolebného boja.

„Ide mu kampaň a toto mu tam zapadlo. Teraz môže tvrdiť, ako doňho všetci kopú – samozrejme, že sa nebude ospravedlňovať,“ zhodnotil. Myslí si, že prezidentka je súčasťou vnútroštátnej politiky, keďže je v úrade ňou vymenovaná vláda.

R. Sulík vidí pri migrantoch iné riešenie, než novelu

Podľa šéfa SaS by počet nelegálnych migrantov na Slovensku stúpol, keby sa schváli novela zákona, ktorú predložila vláda. Išlo o zrušenie povinnosti vydávať všetkým migrantom doklad o zotrvaní na území Slovenskej republiky. Riešenie tejto otázky vidí inde.

„Silové zložky v krajine, ak nevládzu policajti, v poriadku, tak musí nastúpiť armáda, ďalšie silové zložky musia chrániť hranicu. Zásadne odmietam reči: ‚Ale oni nevedia chrániť hranicu.‘ My tu kupujeme za dve miliardy americké stíhačky a za stovky miliónov obrnené trasportéry a potom kapitulujeme pred dvomi-tromi stovkami neozbrojených? To je smiešne,“ vyjadril sa.

Podľa Sulíka je potrebné chrániť štátnu hranicu. Tvrdí, že je potrebné rokovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a hľadať možnosti, ako strážiť kratšiu hranicu. Myslel tým srbsko-maďarskú štátnu hranicu.

Fico vidí problém v tom, že sa prechod cez hranice nereguluje. „Hranice sú otvorené ako nebesá. Keď som bol na hraničnom priechode Šahy, nebol tam jediný policajt – nebol tam vôbec nikto. Migranti to vedia, a preto takmer všetci migranti chodia cez oficiálne hraničné priechody na územie Slovenska,“ uviedol predseda Smeru.

Smer preto vidí riešenie problematiky nelegálnej migrácie v obnovovaní kontrol na hraničných priechodoch. Podľa Fica by však nešlo o kontrolu všetkých priechodov, ale o stráženie zelenej hranice.

Pozrite si reportáž z vysielania na tému násilných incidentov v politike, ktorú pripravila redaktorka RTVS Barbora Bodáková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko