Na hlavný obsah

Ruskí a bieloruskí športovci budú môcť súťažiť na paralympiáde v Paríži, avšak pod neutrálnou vlajkou

Proti úplnej suspendácii Ruska hlasovalo 74 delegátov kongresu.

Ruskí a bieloruskí športovci budú môcť súťažiť na paralympiáde v Paríži, avšak pod neutrálnou vlajkou
Logo paralympijských hier Paríž 2024. Foto: TASR/AP

Ruskí a bieloruskí športovci budú na budúcoročnej paralympiáde v Paríži súťažiť pod neutrálnou vlajkou. Väčšina členov Medzinárodného paralympijského výboru (IPC) im v piatok (29. 9.) na kongrese v Bahrajne povolila účasť bez národných symbolov.

Niekoľko hodín predtým prebehlo hlasovanie, v ktorom sa väčšia časť delegátov vyjadrila proti pozastaveniu členstva Ruska v súvislosti s inváziou na Ukrajine. Proti úplnej suspendácii hlasovalo 74 delegátov kongresu, 65 bolo za a 13 krajín sa zdržalo. V druhom hlasovaní podporilo čiastočné pozastavenie 95 členov, 56 bolo proti a šiesti nehlasovali.

„V dôsledku čiastočného pozastavenia členstva Ruskej federácie sa jeho športovci budú môcť zúčastniť individuálne a pod neutrálnou vlajkou na paralympijských hrách v Paríži 2024,“ uviedol IPC na sociálnej sieti.

Prezident Národného paralympijského výboru Nemecka (DBS) Julius Beucher skritizoval hlasovanie kongresu a označil rozhodnutie za podvod.

„Toto nie je skvelý moment pre hodnotové spoločenstvo IPC. Stále prebieha vojna a je strašnejšia ako predtým. Zo strany ruského paralympijského výboru nezaznel žiadny prejav ľútosti, práve naopak. Vyzývajú na vojnu a oslavujú vraždenie civilistov,“ uviedol Beucher pre agentúru DPA.

IPC neskôr v separátnom hlasovaní umožnil štartovať v Paríži aj bieloruským športovcom. Informovala AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport