Na hlavný obsah

Rýchla jazda do nemocnice môže byť nebezpečná. Záchranári urobili úplne prvý crash test sanitky, takto dopadol

Sanitku rozbehli pomocou ťažného lana.

Rýchla jazda do nemocnice môže byť nebezpečná. Záchranári urobili úplne prvý crash test sanitky, takto dopadol
Crash test sanitky. Foto: RTVS

Záchranári so znalcami zo Žilinskej univerzity urobili úplne prvý crash test sanitky na Slovensku. Simulovaná havária ukázala, čo sa stane s pacientom a zdravotníkmi, keď nie sú riadne pripútaní.

Sanitku rozbehli pomocou ťažného lana. V rýchlosti takmer 40 kilometrov za hodinu vrazila čelne do kolmo stojaceho vozidla. Nepripútaný vodič letel hlavou do čelného skla, ak by to bolo naozaj, mal by zlomenú lebku.

Téme sa venoval redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

„Pacient, ktorý nebol pripútaný správne a bol pripútaný len dvomi zo štyroch pásov, letel ďalej v smere jazdy sanitky. Mohlo dôjsť k okamžitej smrti, alebo k vážnemu poraneniu krčnej chrbtice,“ povedal riaditeľ Záchrannej zdravotnej služby ZAMED Matej Polák.

Podobných havárií sanitiek bolo už niekoľko. Rýchla jazda do nemocnice, ale aj vodiči, ktorí v premávke nedajú prednosť – to všetko pravdepodobnosť nehôd zvyšuje. Mnohí pacienti uprednostnia vlastný komfort a nechcú byť pripútaní.

„Pacienti sa nás pýtajú, či naozaj musia byť pripútaní, a či až toľkými pásmi. My im chceme ukázať, aké veľké sily na nich vedia pôsobiť,“ pokračoval Polák.

Na test použili pokazené sanitky, ktoré ešte donedávna jazdili. Náraz nahrávali štyri drony s desiatkou špeciálnych kamier. Všetky stopy hneď po kolízii zaistili policajti a miesto nehody oskenovali 3D skenermi znalci.

Crash test budú teraz podrobne analyzovať odborníci zo Žilinskej univerzity. Výsledky budú známe asi o mesiac. Poslúžia nielen záchranárom, ale aj policajtom ako učebná pomôcka pri dokumentovaní podobných dopravných nehôd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko