Na hlavný obsah

Slovenské basketbalistky spoznali súperky v kvalifikácii na ME 2025

Z každého koša im pripadol rebríčkovo najvyššie postavený tím.

Slovenské basketbalistky spoznali súperky v kvalifikácii na ME 2025
Ilustračná snímka Foto: https://unsplash.com/

Slovenská ženská basketbalová reprezentácia zabojuje o postup na majstrovstvá Európy 2025 v kvalifikačnej F-skupine proti Turecku, Rumunsku, Islandu. Rozhodol o tom utorkový žreb vo švajčiarskom Miese.

Slovenky sa na tohtoročných ME umiestnili na 12. mieste a na základe aktuálneho postavenia v rebríčku Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA) boli pred žrebom zaradené do tretieho výkonnostného koša spolu s Čiernou Horou, Slovinskom a Švédskom.

Vopred rozhodnuté bolo, že kvalifikačných súperov im vytiahnu z druhého (Turecko, Bosna a Hercegovina, Maďarsko, Veľká Británia), šiesteho (Rumunsko, Dánsko, Bulharsko, Švajčiarsko) a siedmeho (Island, Fínsko, Luxembursko, Estónsko) výkonnostného koša.

Tiež bolo jasné, že organizátori najbližšieho európskeho šampionátu – Česko, Nemecko, Grécko a Taliansko, si proti sebe zahrajú v I-skupine, keďže miesto na záverečnom turnaji už mali vopred isté.

Slovensko vyžrebovali do F-skupiny, vo všetkých prípadoch im pripadol rebríčkovo najvyššie postavený tím z každého výkonnostného koša. Turecko je tradičným účastníkom ME, vo svojej medailovej zbierke má striebro (2011) a bronz (2013).

Slovenský tím sa s týmto súperom stretol na tohtoročnom šampionáte, v postupovom súboji v „déčku“ nad ním zvíťazil 80:66. Rumunsko sa medzi európskou špičkou predstavilo naposledy v roku 2015, ako spoluorganizátor záverečného turnaja obsadilo 19. priečku. Islandu sa zatiaľ nikdy nepodarilo prebojovať z kvalifikácie ďalej.

Premiérovo až v štyroch krajinách

Kvalifikácia ME 2025 sa hrá tradičným systémom doma-vonku, postup si vybojujú víťazi skupín (mimo I-skupiny) a 4 najlepšie tímy z druhých miest. Celkovo je tak v hre 12 miesteniek.

Jubilejné 40. majstrovstvá Európy v basketbale žien sa premiérovo uskutočnia v štyroch krajinách, v Česku, Nemecku, Taliansku a v Grécku, kde sa v Aténach odohrá záverečná fáza podujatia. Slovensko sa pokúsi o 14. účasť medzi európskou špičkou, najvyššie sa umiestnilo v roku 1997 (striebro) a 1993 (bronz). Na tohtoročných ME v Slovinsku sa im podarilo postúpiť zo skupinovej fázy, v zápase o postup do štvrťfinále prehrali s Nemeckom 69:79.

Kto povedie Slovensko do kvalifikačných bojov ME 2025, je v tejto chvíli otázne. Naposledy pôsobil na lavičke v pozícii hlavného trénera Juraj Suja, po šampionáte však skončili jemu a realizačnému tímu kontrakty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport