Na hlavný obsah

Slovenskí policajti majú k dispozícii osem nových laboratórií na kolesách

Autá Slovensko nakúpilo za peniaze z plánu obnovy.

Slovenskí policajti majú k dispozícii osem nových laboratórií na kolesách
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovenskí policajti majú k dispozícii osem nových laboratórií na kolesách. Dodávky vybavené najmodernejšou technikou – poslúžia kriminalistom v každom krajskom meste. Autá Slovensko nakúpilo za peniaze z plánu obnovy. Cena dodávok, aj s vybavením je takmer jeden milión eur.

Výkonný počítač, 3D tlačiareň, digitálny mikroskop či diaľkovo riadená mini ponorka. Aj to je súčasťou výbavy nových dodávok pre policajtov. Laboratóriá na kolesách využijú kriminalisti pri riešení najzávažnejších trestných činov.

Novým vozidlám sa venoval redaktor RTVS Timotej Pisch:

„Záleží aj od miesta činu, kde sa nachádza, sú väčšie, takže tie príjazdy možno budú o niečo zložitejšie na niektoré miesta činu. Ale tak, je tu viac miesta, novšia technika, sú viac vybavené,“ uviedol kriminalistický technik Dominik Šíp.

„Existujú niektoré druhy stôp, ktoré výrazne podliehajú degradačným procesom, povedzme vplyvom tepla, slnka a podobne. Mám teraz na mysli najmä biologické stopy. Vplyvom slnka, tepla začne dochádzať k degradácii, vzorka už potom nemusí byť spôsobilá na skúmanie trebárs DNA. Tak okrem iného to vozidlo má zabudovanú chladničku,“ spresnil riaditeľ Úradu kriminalistickej techniky Prezídia PZ SR Daniel Čechvala.

Do každého kraja jedna

Osem nových, plne vybavených dodávok poslúži kriminalistom po celom Slovensku. Do každého kraja pôjde jedna.

„Bude k dispozícii 24 hodín denne, aby keď sa stane nejaký vážny trestný čin a bude potrebné zaistiť a zadokumentovať toto miesto činu, aby mohlo vyraziť. Toto vozidlo je vybavené tak, že poskytuje jednak komfort policajtom a tak, aby bolo možné zaistiť stopy na mieste činu,“ povedal prvý viceprezident PZ SR Branko Kišš.

„Jedná sa o zásadný krok v obnove kriminalistickej techniky pre policajný zbor, pretože posledný nákup, obdobný sa realizoval zhruba pred ôsmimi rokmi, tie autá boli výrazne menšie. A takisto to neboli štvorkolky, prinášali mnohé problémy pri dojazdnosti na miesto nehody, alebo činu. Výsledná cena verejného obstarávania je 977 500 eur s DPH. A to vrátane plnej zástavby,“ dodal štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Tomáš Oparty.

Z európskych peňazí Slovensko pre policajný zbor nakúpil viac ako 750 nových áut za približne 40 miliónov eur. Policajti už využívajú viac ako polovicu z nich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko