Na hlavný obsah

Tréner nezdolaných Spišiakov Wojnar: Hráči cítia, že to môže byť dobrá sezóna

Rysy v úvodných štyroch dueloch inkasovali len šesť gólov.

Tréner nezdolaných Spišiakov Wojnar: Hráči cítia, že to môže byť dobrá sezóna
Na snímke tréner Vlastimil Wojnar. Foto: TASR

Hokejisti HK Spišská Nová Ves majú za sebou mimoriadne vydarený vstup do nového ročníka. Po odohraní štyroch kôl sa nachádzajú na čele tabuľky, pričom ako jediný tím doteraz nestratili ani bod.

Tréner rysov Vlastimil Wojnar sa však prehnane silným vyhláseniam vyvaruje a ostáva pri zemi. Za počiatočným zdarom vidí najmä súdržný káder, ktorý sa oproti tomu vlaňajšiemu výrazne nezmenil, spoľahlivé výkony brankárov i obrany.

“ Hráči cítia, že to môže byť dobrá sezóna, ale sú natoľko skúsení, že sa medzi nimi žiadna eufória, prípadne prehnaná pohoda, neobjavila,“ povedal v rozhovore pre RTVS 45-ročný kouč.

Po štyroch odohraných kolách je Spišská Nová Ves jediným mužstvom, ktoré doposiaľ nestratilo ani bod a patrí mu prvá priečka. To sa vám musí počúvať veľmi príjemne.

Samozrejme, počúva sa to veľmi dobre. Sú to však len prvé štyri kolá, takže to netreba preceňovať. Zápasy do seba zapadli ako mali. Okrem prvej tretiny v Michalovciach hrali veľmi dobre, tak ako mali podľa toho, čo sme si dopredu povedali.

Čo je za tým, že vám takto vyšiel vstup do nového ročníka?

Určite je jedným z faktorov úspechu aj to, že sa vo veľkej miere zachoval káder z minulej sezóny. Druhým faktorom je, že hráči plnia to, čo si povieme. Tretím, že nám výborne chytajú obidvaja brankári. Taktiež máme hráčov, ktorí vedia dať gól a sú schopní odohrať svoje na presilovke, ale máme aj hráčov, ktorí perfektne bránia oslabenia, v ktorých sme neinkasovali ani jeden gól.

Brankár Marcel Melicherčík
Skúsený gólman Marcel Melicherčík vedie po štyroch kolách brankárske štatistiky. Foto: Facebook/HK Spišská Nová Ves

Samozrejme, nie je všetko ružové a dokonalé a vždy sa nájdu menšie chyby, z ktorých sa postupným nabaľovaním môžu stať väčšie chyby a zápasy môžu skončiť zle.

Preto na týchto detailoch, ktoré sa objavujú v každom dueli musíme zapracovať. O aké konkrétne detaily ide však nechcem prezradiť.

Keď sme sa rozprávali naposledy, upozorňovali ste, že Spišskú čaká veľmi náročný začiatok. Ak budete úprimný, verili by ste, že budete až takto úspešní a z dvanástich možných bodov nestratíte ani jeden?

Ja takto nepremýšľam. V prvom dueli so Zámkami sme chceli uhrať nejaké body, aj v druhom sme chceli začať dobre. Potom sme vedeli, že nás čakajú dvaja ašpiranti (Michalovce a Slovan Bratislava) na vrchné priečky.  

Sebavedomie nám dodal najmä zápas s Michalovcami, ktorý sme za stavu 0:3 v náš neprospech nezabalili. Otočili sme na 4:3,  ukázali vnútornú silu a zužitkovali skúsenosť z lanského play-off.

Slovan sme nachytali, pretože momentálne nie je v top forme. Takto nejako sa nám podarilo dať body dohromady, ale ako som už povedal, toto boli len prvé štyri kolá. Nič nepreceňujeme, ideme ďalej.

Po bronzovom úspechu v minulej sezóne, máte pocit, že vás už súperi vnímajú inak?

Myslím si, že áno, a preto apelujeme aj na hráčov. Stále však máme rovnakú prípravu a tréningovú náplň, takže nás to po tejto stránke neovplyvňuje.

A čo vaše trénerské sebavedomie, šlo aj to hore po zisku bronzu?

Som typ trénera, ktorý sa vždy snaží zdokonaľovať a zlepšovať, pretože vždy sa nájde nejaký priestor na zlepšenie, takže to takto nevnímam. Idem od zápasu k zápasu, ale samozrejme, je fajn mať za chrbtom úspech, na ktorom môžem stavať.

Taktiež keď spätne ukazujeme hráčom veci, ktoré nerobia a chceme ich od nich, tak je jednoduchšie presvedčiť ich, že budú fungovať. Čo sa teda týka môjho sebavedomia, tak to nechcem hodnotiť – je ešte veľa vecí, ktoré verím, že sa mi podarí zlepšiť.

Pre Archambualta, Burgessa a Merežka ide o prvú skúsenosť so slovenskou najvyššou súťažou. Akú spätnú väzbu ste od nich dostali? Ako im sadla slovenská najvyššia súťaž?

Todd Burgessje v Európe prvý rok, a tak si najskôr musel zvyknúť na rozmery klziska. Na začiatku bol aj zranený, ale dostal sa do toho veľmi rýchlo. Oliver Archambualt hral vlani v Európe ICEHL, Igor Merežko hral v Dánsku. Poslední dvaja spomínaní teda majú skúsenosť s európskym hokejom.

Ale ak mám povedať pravdu, osobne som sa s nimi o tom, ako im sadla extraliga nerozprával. Podľa výkonu sa však zdá, že im sadla.

Medzi fanúšikmi bude po takomto vydarenom vstupe do sezóny určite vládnuť eufória. Nebude teraz potrebné aj hráčov trocha krotiť?

Vyzerá to tak, že u nás sú si hráči vedomí, že sme ešte len na začiatku a necítim z nich nejakú prehnanú eufóriu. Cítia, že to môže byť dobrá sezóna, ale sú natoľko skúsení, že sa medzi nimi žiadna eufória, prípadne prehnaná pohoda, neobjavila. Stále sme v stave pozoru.

Vlastimil Wojnar
Na snímke striedačka Spišskej Novej Vsi, druhý zľava tréner Vlastimil Wojnar v 2. kole hokejovej Tipos extraligy. Foto: TASR

Najbližšie vás vonku čaká Zvolen, s ktorým zvediete súboj o prvú priečku. S prihliadnutím na koniec vlaňajšej sezóny, máte mužstvu Petra Oremusa čo vracať.

Určite im máme čo vracať. Je veľmi príjemné počúvať, že ideme hrať o prvé miesto. Po spomínanej vlaňajšej sedemzápasovej sérii sa mužstva veľmi dobre poznajú, takže bude náročné jeden druhého prekonať. Asi rozhodne aktuálna forma a kto urobí viac chýb a či ich súper dokáže potrestať. Na duel sa veľmi tešíme, zároveň vieme, že to budeme mať u nich ťažké.

A následne vykorčuľujete na ľade nováčika z Humenného, ktorý je zatiaľ bez bodov, ale určite bude dôležité nepodceniť ho.

Presne tak. V takýchto zápasoch sa od vás očakáva, že vyhráte rozdielom triedy, ale už teraz viem, že to v Humennom bude veľmi ťažké. Hokej je veľmi vrtkavý, takže ako hovoríte, nesmieme ich podceniť, do stretnutia musíme nastúpiť koncentrovane, rovnako ako aj do iných zápasov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport