Na hlavný obsah

Tri desaťročia unikal spravodlivosti. Obávaný šéf sicílskej mafie Matteo Messina Denaro (†61) je mŕtvy

K doživotiu ho odsúdili za bombové útoky v roku 1993 vo Florencii, Ríme a Miláne.

Tri desaťročia unikal spravodlivosti. Obávaný šéf sicílskej mafie Matteo Messina Denaro (†61) je mŕtvy
Archívna fotografia mafiánskeho bossa Mattea Messinu Denara. Foto: TASR/AP

V Talianskej nemocnici vo veku 61 rokov zomrel väznený mafiánsky boss Matteo Messina Denaro, informovala agentúra ANSA. Šesťdesiatjedenročný Messina Denaro, šéf sicílskej mafie Cosa Nostra, trpel rakovinou.

Messinu Denara v januári chytila polícia po tom, čo tri desaťročia unikal spravodlivosti. Zatknutý bol počas cesty na jednu z najprestížnejších palermských kliník, kde sa mal podrobiť chemoterapii.

Podľa dostupných informácií sa Denaro po svojom zatknutí liečil vo väzenskej nemocnici v L’Aquile v strednej časti Talianska. Už v noci na sobotu (23. 9.) agentúra ANSA informovala, že mafiánsky boss je v kóme. Lekári mu nedávali žiadnu nádej a odpojili ho od umelej výživy.

Talianska tlač označuje Messinu Denara za posledného veľkého bossa sicílskej mafie. Vedenie Cosa Nostry prevzal po tom, ako boli zatknutí jej predchádzajúci šéfovia Bernardo Provenzano v roku 2006 a Salvatore Lo Piccolo o rok neskôr.

Pred justíciou sa Messina Denaro skrýval od roku 1993. K doživotiu ho odsúdili kvôli bombovým útokom v roku 1993 vo Florencii, Ríme a Miláne, pri ktorých zomrelo desať ľudí, a za podiel na vraždách dvoch známych sudcov Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina v roku 1992.

Prokurátori ho obžalovali aj v súvislosti s mnohými ďalšími vraždami, ktoré sa pripisujú talianskej mafii. Do zatknutia patril medzi desať najhľadanejších zločincov sveta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet